Sport

20 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. A fost ultimul pilot mort pe un circuit de Formula 1 - VIDEO

În 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari piloţi din istoria Formula 1, brazilianul Ayrton Senna. Cu o zi înainte, în 30 aprilie, a decedat şi cvasidebutantul Roland Ratzenberger.

sursa foto: www.returnofkings.com sursa foto: www.returnofkings.com

Lumea sportului a evocat în aceste zile tragica dispariţie a unuia dintre cei mai mari campioni, pilotul brazilian Ayrton Senna, şi cea a cvasidebutantului Roland Ratzenberger, survenite în urmă cu 20 de ani, la Imola, ultimele tributuri pe care "Zeul Vitezei" şi le-a luat de pe pistele de Formula 1.

Conform Mediafax, datele de 30 aprilie şi 1 mai 1994 rămân ultimele scrise cu negru în istoria celui mai popular sport automobilistic. Mai întâi, austriacul Roland Ratzenberger, pilotând o maşină Simtek, a murit în cea de-a doua zi a calificărilor Marelui Premiu al statului San Marino de la Imola, după ce monopostul său s-a izbit violent de un parapet la peste 300 km/h. Ratzenberger era debutant în Formula 1 în acel sezon şi a decedat la 33 de ani.


Apoi, duminică, la ora locală 14.18, după şapte tururi, Ayrton Senna a pierdut controlul asupra monopostului Williams-Renault în dreptul virajului Tamburello, lovindu-se de un parapet. În momentul impactului, maşina sa avea 210-220 km/h. Cursa a fost oprită, Senna fiind transportat cu elicopterul la spital în stare critică. La ora 18.40, a fost constatat decesul lui Senna.

Potrivit sursei citate, chiar de a doua zi după 1 mai 1994, Formula 1 nu a mai fost aceeaşi. Cauzele accidentului căruia i-a căzut victimă Ayrton Senna la San Marino Grand Prix nu au fost stabilite cu precizie. Cert este că s-a produs o defecţiune la coloana de direcţie a monopostului Williams, dar nu se ştie dacă aceasta s-a rupt în urma accidentului sau ruperea ei a dus la producerea accidentului.
De atunci, medici, ingineri, mecanici, arhitecţi au îmbunătăţit neîncetat securitatea piloţilor pe circuitele de Formula 1. De la casca pilotului până la designul circuitelor, totul a fost schimbat.


Senna a murit din cauza rănilor pe care le-a avut la cap, astfel că principala direcţie în care s-a acţionat în privinţa echipamentului a fost casca pilotului. Aceasta este astăzi din kevlar şi fibre de carbon, putând rezista la incendii. Mai mult, Head and Neck Support (HANS), sistemul de protecţie a capului şi gâtului, a devenit obligatoriu în 2003. "Jugul" HANS se ataşează de spatele căştii pilotului şi se sprijină pe umerii lui, împiedicând mişcărea bruscă a capului în timpul unui impact.

De-a lungul timpului, 34 de piloţi de Formula 1 şi-au pierdut viaţa, Ayrton Senna fiind ultimul de pe această listă neagră. 

abonare newsletter