Sport

CFR vrea să intre în insolvență, FRF așteaptă să o depuncteze

CFR Cluj este în acest moment pe locul doi în Liga 1, dar a rămas doar cu câțiva jucători dintre cei care au dus-o în turul campionatului pe această poziție.

Înglodată în datorii, CFR aștepta astăzi sentința prin care Tribunalul decidea intrarea clubului în insolvență, cerere formulată de mai mult timp de oficialii clubului de fotbal. Cererea s-a judecat cu ușile închise, după cum a cerut avocatul clujenilor, Horațiu Crișan, care a solicitat ca la ședință să participe doar părțile implicate.

Din păcate pentru CFR, judecătoarea cazului, Camelia Botiș, s-a recuzat, abținându-se astfel să dea un verdict final în cazul cererii de insolvență a alb-vișiniilor, potrivit digisport.ro. Judecătorul a formulat declarație de abținere pe motiv că are contract pentru paza casei cu PP Protect, firma lui Teodor Pop Pușcaș, care are de încasat bani de la CFR 1907 pentru asigurarea ordinii pe stadionul din Gruia. Un alt judecător de la Tribunalul Comercial urmează să decidă asupra declarației de abținere. „Noi am cerut intrarea în procedura insovenței prin reorganizare. Judecătorul a formulat declarație de abținere, asupra căreia va decide un alt complet”, a spus avocatul CFR, Horațiu Crișan, potrivit clujust.ro. Drept urmare, urmează schimbarea judecătorului din acest caz, iar decizia finală a fost, evident, amânată de Tribunal.


Mai mulți jucători ai echipei, printre care Sepsi, Voiculeț, Hora și Maftei, aveau ca ultim termen data de 4 februarie pentru recuperarea restanțelor salariale din partea CFR-ului. Dacă Tribunalul ar fi decis pe 3 februarie intrarea în insolvență a clubului, aceste datorii ar fi fost eșalonate conform planului de reorganizare, la fel ca și în cazul Rapidului, iar Clujul nu ar fi putut primi penalizări sportive în Liga 1. Dar, deoarece nu se știe încă dacă CFR va ajunge în acel punct de redresare sau nu, echipa nu are parte de „protecția” oferită de insolvență, astfel că riscul depunctării pe cale sportivă a devenit foarte mare.

TG World Football Promotion s-a opus intrării în insolvență a clubului dintr-un motiv simplu: în cazul aprobării cererii și a eșalonării datoriilor, jucătorii și-ar primit foarte târziu banii și nici nu ar fi siguri că ar obține sumele integrale. Totuși, în cazul în care CFR nu va ajunge la planul de reorganizare, clubul ar urma să fie executat silit, iar jucătorii și-ar primi banii mai rapid. În total, datoriile CFR-ului către terți ajung la 11 milioane de euro, echipa fiind amenințată de faliment după ce Arpad Paszkany a sistat investițiile de amploare.


Firma de impresariat TG World Football Promotion ar avea de recuperat peste 300.000 de lei de la CFR. Avocatul firmei, Călin Iuga, spune că o eventuală intrare în procedura insolvenței îngreunează recuperarea banilor de către TG, astfel că au interveni în proces contestestând cererea CFR. „Am contestat pentru a evita concursul cu alți creditori înr-o anumite ordine prevăzută de lege.  Pe procedura de drept comun executarea silită ar fi condiționată doar e existenta  unui titlu executoriu. Dacă se intră în procedura insolvenței, sunt alți creditori  privilegiați, precum Statul”, a mai spus Iuga pentru site-ul clujean.

În cazul în care CFR nu va avea mâine decizia de intrare în insolvență clubul va fi depunctat cu 24 de puncte, ajungând la începutul returului pe ultima poziție a Ligii 1, cu doar 10 puncte.

abonare newsletter