Sport

Comisia de Apel a Sistemului de Licenţiere a menţinut penalizarea cu 6 puncte a CFR Cluj şi Petrolul

Comisia de Apel din cadrul Sistemului de Licenţiere a FRF a respins memoriile cluburilor CFR Cluj şi Petrolul Ploieşti, menţinând sancţiunile cu depunctarea (câte şase puncte) primite din partea Comisiei de Fond, informează, sâmbătă, site-ul oficial al federaţiei.

"Comisia de Apel respinge apelurile formulate de Fotbal Club Petrolul SA şi Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA şi menţine hotărârea instanţei de fond prin care s-a decis sancţionarea cu deducerea a câte 6 puncte din clasamentul Ligii I, în sezonul 2015-2016 şi monitorizarea la 30 septembrie 2015 a informaţiilor financiare previzionate", se arată în comunicatul Administraţiei de licenţiere publicat pe site-ul citat, potrivit Mediafax.

Ultima cale de atac a grupărilor împotriva sancţiunii cu depunctarea o reprezintă Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar o decizie trebuie să fie dată până la 30 iunie.


CFR Cluj şi Petrolul Ploieşti au fost sunt singurele cluburi care au făcut apel la decizia Comisiei de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF prin care au fost penalizate cu câte şase puncte.

În urma analizării dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenţă pentru Liga I, ediţia 2015-2016, prima instanţă a considerat că şapte grupări din primul eşalon şi unul din cel de-al doilea nu au îndeplinit criteriile financiare.


În consecinţă, în primul an în care Federaţia Română de Fotbal a renunţat la sancţionarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerinţelor din manualul de licenţiere, Comisia de Fond a stabilit următoarele sancţiuni: Metalul Reşiţa - 9 puncte penalizare, Ceahlăul Piatra Neamţ - 9 puncte, Petrolul Ploieşti - 6 puncte, CFR Cluj - 6 puncte, Rapid - 3 puncte, Oţelul Galaţi - 3 puncte, FC Braşov - 3 puncte, Universitatea Cluj - 3 puncte şi 50.000 de lei.

Dintre cele opt grupări, sancţionate în total cu 42 de puncte, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Oţelul Galaţi sunt retrogradate matematic în Liga a II, iar Metalul Reşiţa nu poate evolua în ediţia viitoare a Ligii I, pentru că, din Seria a II-a a Ligii a II-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timişoara.


Conform regulamentului, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere.

Toate cele opt grupări sancţionate de Comisia de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere la sfârşitul săptămânii trecute au avut termen de depunere a contestaţiilor până la 19 mai.


Acesta este primul an în care Federaţia Română de Fotbal a renunţat la sancţionarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerinţelor din manualul de licenţiere. După ce în ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obţinerea licenţiei şi au fost retrogradate în Liga a II-a la masa verde, conducătorii grupărilor din Liga I au solicitat conducerii FRF în octombrie 2014 relaxarea condiţiilor şi eliminarea sancţiunii cu retrogradarea. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

În 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sancţiunea cu retrogradarea, aceasta fiind înlocuită cu depunctarea şi penalizarea financiară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter