Sport

România va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio cu cea mai numeroasă echipă din istorie

România va participa anul acesta la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro cu cea mai numeroasă echipă din istoria sa şi va intra în competiţie la cel puţin şase discipline sportive. Lotul sportivilor care vor merge la Rio pentru a participa la Jocurile Paralimpice 2016 a fost prezentat miercuri la Cluj-Napoca de preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic din România, Sally Wood Lamont.

Echipa României numără 11 sportivi şi şase antrenori, la care se adaugă personalul auxiliar. Disciplinele sportive la care ave reprezentanţi sunt atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, kaiac, înot şi tenis de masă.

''Acest eveniment care are loc la fiecare patru ani este cel mai important pentru noi. La aceste Jocuri Paralimpice avem şanse de a câştiga medalii la ciclism, cu Edi Novak, la kaiac, avem un campion mondial şi unul european, poate la judo. Depinde şi de tragerea la sorţi'', a declarat Sally Lamont.


Ea a precizat că sportivii au fost sprijiniţi să se antreneze în afara României, unde au condiţii şi facilităţi mai bune, mai ales având în vedere condiţia lor specială.

''Am primit bani de la Ministerul Sportului şi de la sponsori pentru această pregătire. Nu pot să spun exact de câţi bani este nevoie pentru a face un sportiv să participe la Jocurile Paralimpice, dar ei au nevoie de susţinere, au nevoie să meargă la toate competiţiile pentru a se califica - competiţii europene, mondiale. Eu zic că, pentru ca o persoană să ajungă aici este nevoie de 20.000 de euro'', a spus Lamont.


La eveniment a participat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, care a amintit de legătura care există între ţara sa şi organizarea, pentru prima dată a Jocurilor Paralimpice, dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

''Doresc succes echipei României la Jocurile Paralimpice şi sunt foarte fericit că este o legătură foarte strânsă şi între acestea şi Marea Britanie. Jocurile Paralimpice au început la Londra în 1948, din iniţiativa doctorului Ludwig Guttmann care a fost profesor în Marea Britanie. Al doilea motiv este că există o legătură foarte strânsă între Marea Britanie şi echipa României prin figura lui Sally Lamont, preşedinta Comitetului Naţional al României pentru Jocurile Paralimpice, şi mă bucur că România va avea la această ediţie o echipă formată din 11 sportivi'', a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.


Acesta a primit din partea lotului de sportivi paralimpici şi un cadou, un papion tricolor special creat pentru echipa care va participa la Rio. Acelaşi cadou a fost oferit şi celorlalţi invitaţi din partea autorităţilor locale sau a sponsorilor care au sprijinit echipa României.

Florin Cojoc s-a calificat pentru Rio la proba de săritură în înălţime, a participat la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, dar la săritura în lungime. În iunie 2012 a devenit campion european la săritura în lungime, iar în 2015 a câştigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale IWAS din Rusia. A câştigat numeroase medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de atletism.


Florentina Hrişcu este prima sportivă română de sex feminin calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism. Proba la care participă este aruncarea discului. A ocupat locul 5 la Jocurile Mondiale ale IWAS de la Soci, 2015, locul 2 la Openul Croaţiei în 2016, locul 2 la Openul Italiei în 2016.

Eduard Novak, considerat cel mai valoros sportiv paralimpic din România până în prezent, fiind portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra din 2012 şi, de asemenea, a celor de la Rio, care vor avea loc în toamna acestui an. A obţinut numeroase medalii pe plan internaţional, între care medalia de aur (pe pistă) şi cea de argint (pe şosea) la Jocurile Paralimpice din Londra, dar şi medalia de argint (şosea) la Jocurile Paralimpice din Beijing, 2008.


Ciclistul Attila Olah este la prima participare la Jocurile Paralimpice. A obţinut rezultate deosebite pe plan naţional şi internaţional, între care locurile 2, 3 şi 4 la Cupe Europene în 2015. A fost, de asemenea, nominalizat cel mai bun sportiv paralimpic la Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România, în 2015.

Alexandru Bologa este primul judoka în totalitate nevăzător din România şi primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Este student la Facultatea de Psihologie a UBB şi învaţă în acelaşi timp şi meseria de maseur. Se antrenează cu echipa olimpică de judo la Cluj, a fost la un pas de medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul 5. A câştigat aur la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016. În iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie.

Aceasta va fi prima ediţie în care paracanoe figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificaţi doi sportivi români, Iulian Şerban şi Mihaela Lulea, iniţial atleţi olimpici deveniţi paralimpici în urma unui accident. Ei se antrenează cu echipa naţională, iar Şerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obţinut medalia de aur la Campionatul European şi bronz la Campionatul Mondial.

Din echipă fac parte şi doi înotători, Naomi şi Samuel Ciorap, care sunt frate şi soră. Naomi a participat la Jocurile din Londra când avea 16 ani, iar Samuel se află la prima participare la Jocurile Paralimpice.

Dacian Makszin a participat la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, la tenis de masă şi este calificat pentru Rio. El a câştigat medalia de aur la Jocurile Mondiale IWAS de la Soci, în 2015, precum şi numeroase alte premii internaţionale.

Un alt sportiv care se califică pentru prima dată la Jocurile Paralimpice este Bobi Simon, care va participa şi el la competiţiile de tenis de masă. În 2015 el a câştigat medalii la toate turneele internaţionale la care a participat.

Jocurile Paralimpice de anul acesta vor avea loc între 7 şi 18 septembrie la Rio, când 4.386 de sportivi din 176 de ţări se vor lupta pentru 528 de medalii la 23 de sporturi.

Jocurile Paralimpice au fost create pe baza unor concursuri, organizate pentru prima dată în 1948, în Marea Britanie, pentru soldaţii răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial şi care erau imobilizaţi în fotolii rulante. Aceste concursuri au fost atunci organizate în paralel cu Jocurile Olimpice. Din 1960 Jocuri Paralimpice se organizează în mod regulat, iar din 1992, ele sunt organizate la două-trei săptămâni după JO şi sunt găzduite de acelaşi oraş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter