Sport

Fotbal: Echipele clujene, aproape de obiectiv

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/14_ziua/08 analiza turului.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La jumătatea campionatului, CFR și Universitatea Cluj sunt aproape de obiectivele propuse înainte de startul sezonului.</p>

„Feroviarii“ sunt la un singur punct de liderul Dinamo, iar „studenții“ la două puncte de locul 5, ultimul care asigură prezența în Europa League.

Luni s-au jucat ultimele meciuri ale etapei a 17-a, ultima a turului de campionat. La o simplă privire a clasamentului, se observă trei grupuri de echipe. Din primul grup fac parte doar trei echipe: Dinamo (37 p), CFR Cluj (36) și Rapid (34 p), care sunt principalele candidate la câștigarea titlului.

Urmează apoi echipele care se luptă pentru participarea în cupele europene: FC Vaslui (30 p), Pandurii (29 p), Steaua (29 p), Oțelul (28 p), „U“ Cluj (27 p) și Astra (25 p).

Celelalte nouă echipe luptă pentru evitarea retrogradării, iar două dintre ele, Concordia Chiajna (10 p) și CS Mioveni (8 p) par condamnate, întrucât se află la o distanță de 7 p de locul 14, ultimul neretrogradabil. Bineînțeles, oricare echipă, dacă va avea un parcurs foarte bun sau foarte prost, poate intra în altă așa zisă „grupă valorică“.  

„Feroviarii“, la un singur punct de lider


CFR are ca obiectiv câștigarea campionatului și participarea în grupele Ligii Campionilor. Echipa din Gruia a avut un parcurs bun în prima jumătate a campionatului și are șanse să își atingă obiectivul, întrucât se află la un singur punct în urma liderului Dinamo. Elevii lui Jorge Costa au pierdut un singur derby, chiar în Gruia și chiar în fața „câinilor roșii“, 2-3. „Feroviarii“ i-au învins însă pe rivalii de la Universitatea, 3-1 și au remizat în deplasare cu Steaua, 1-1 și Rapid, tot 1-1. CFR este echipa care a marcat cele mai multe goluri în primele 17 etape, 36, ceea ce înseamnă o medie de 2.11 goluri/ meci. Elevii lui Jorge Costa s-au descurcat bine și în defensivă, primind doar 14 goluri.

Dacă vor continua parcursul bun din a doua parte a turului, „feroviarii“ clujeni vor avea șanse mari să devină pentru a treia oară campioni. Clujenii au și avantajul că vor juca meciurile cu Steaua și Rapid în Gruia.

„U“- mai bună în primele etape

Și Universitatea a avut un parcurs bun în prima jumătate a campionatului, însă „șepcile roșii“ au pierdut din viteză în ultimele patru etape, în care au obținut doar două puncte. „Studenții“ au fost probabil afectați de înfrângerea din derby-ul cu CFR și nu au mai reușit să se impună. „Alb-negrii“ au remizat acasă cu Oțelul, apoi în deplasare la Sibiu, iar în ultima etapă au suferit prima înfrângere pe Cluj Arena, 0-1 cu FC Vaslui. Acest din urmă meci a fost ultimul pentru antrenorul Ionuț Badea, care a fost demis de finanțatorul Florian Walter.

Jucătorii Universității au șanse reale să îndeplinească obiectivul conducerii, întrucât în retur vor juca mai multe meciuri acasă, 9, față de doar 8 câte au jucat în tur. În prima parte a campionatului, „studenții“ s-au apărat destul de bine, primind doar 16 goluri. „Alb-negrii“ nu au excelat însă în ofensivă, marcând doar 22 de goluri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter