Ştiri din Transilvania

Operațiune contracronometru de salvare a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator după ce au fost născuți într-o ambulanță. FOTO

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă.

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă/ Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență/Facebook Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă/ Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență/Facebook

 

 


Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă, a anunţat, duminică, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

 


Un echipaj format din doi medici, un asistent şi un voluntar, care încadra o ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM), a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei naşteri la o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte. Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc. În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică”, a precizat DSU, într-o postare pe Facebook.


Și al doilea copil a intrat în stop cardio-respirator după ce s-a născut

După câteva minute, mama a născut cel de-al doilea copil, care se afla, de asemenea, în stop cardio-respirator, fiind iniţiate şi în acest caz manevrele de resuscitare neonatală care au avut succes.

Ulterior resuscitării, ambii nou-născuţi au fost asistaţi şi stabilizaţi de echipajul medical de pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă şi s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuţi pentru transportul în siguranţă şi în condiţii optime a micilor pacienţi.


„Amândoi nou-născuţii şi mama au ajuns bine şi în siguranţă la secţia Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş”, a transmis DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă i-a felicitat pe cei nouă pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari: „Datorită vouă, astăzi, două suflete sunt în viaţă. Tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranţă, încredere şi iubire”.


 

CITEȘTE ȘI:

Accident CUMPLIT pe drumul E86. O familie cu doi copii și-a pierdut viața pe „drumul morții”. FOTO

Momente emoționante la IPJ Cluj. Reîntâlnire între polițiștii criminaliști și Jacob, micuțul salvat în trafic

abonare newsletter