Ştiri din Transilvania
Primarul Cătălin Cherecheș ar putea scăpa de închisoare. Cererea de strămutare a procesului, judecată la Instanța Supremă.
Primarul Cătălin Cherecheș încearcă să scape de închisoare. Instanța supremă judecă joi solicitarea lui Cătălin Cherecheș de strămutare a dosarului de corupție.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, încearcă să scape de închisoare / Foto: Catalin Chereches - Facebook
UPDATE: Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins joi, ca nefondată, cererea avocaţilor lui Cătălin Cherecheş de strămutare a dosarului în care primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare pentru corupţie.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au rămas în pronunţare, joi, pe cererea avocaţilor lui Cătălin Cherecheş de strămutare a dosarului de corupție, în care primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare.
Avocatul Răzvan Doseanu a explicat că cererea de strămutare a fost depusă înainte ca judecătorii de la Curtea de Apel Cluj să pronunţe sentinţa de condamnare.
Dacă se va admite strămutarea, atunci pedeapsa de cinci ani va fi anulată, iar procesul va fi mutat la altă instanţă pentru rejudecarea apelului.
CITEȘTE ȘI:
Cătălin Cherecheş a refuzat extrădarea simplificată
Unul dintre motivele invocate de avocaţi este faptul că din completul de la CA Cluj a făcut parte şi Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, ea fiind judecătoarea pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. După acel episod, Georgiana Rodica Farcaş Hîngan a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.
Fuga lui Cherecheș a îngreunat apărarea pregătită de avocați
Avocatul a recunoscut că plecarea lui Cherecheş din ţară a îngreunat apărarea acestuia în instanţă, însă a punctat că mai există două căi de atac prin care se poate obţine anularea condamnării.
„Cred că a îngreunat apărarea plecarea domnului Cherecheş. Trebuie să fim sinceri şi realişti. Cred că situaţia ar fi fost cu totul alta cu domnul Cherecheş prezent în ţară astăzi, la momentul soluţionării acestei cereri de strămutare, care a fost înregistrată înainte de pronunţarea deciziei la Curtea de Apel Cluj (...) Legea prevede că, în intervalul de 30 de zile de la data de 24 noiembrie sau de la data comunicării hotărârii, să se formuleze un recurs în casaţie sau, foarte important, există o cale extraordinară de atac din perspectiva apărării perfect aplicabilă în acest dosar - contestaţie în anulare - care vizează exact posibila incompatibilitate a unuia dintre magistraţii care au dat soluţia în acea cauză şi apărarea apreciază că sunt elemente obiective, că soluţia a fost dată de către un complet nelegal constituit”, a spus avocatul lui Cherecheş.
CITEȘTE ȘI:
Demiteri pe bandă rulantă în MAI după fuga lui Cătălin Cherecheș. Constantin Ilea, adjunctul IPJ Cluj, numit șef al IPJ Maramureș.
Pe 24 noiembrie, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate.
Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, însă procedurile de extrădare vor dura ceva vreme.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: