Ştiri din Transilvania

Tricolor de 150 de metri, purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe, de Ziua Unirii

Aproximativ 600 de persoane au participat, sâmbătă, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor de la Sfântu Gheorghe, oamenii purtând un tricolor de 150 de metri pe străzile oraşului şi prinzându-se într-o horă a unirii.

sursa foto: dantanasa.ro sursa foto: dantanasa.ro

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început, sâmbătă, la ora 11.00, când peste 600 de persoane au plecat într-un "marş al Unirii" din faţa Bisericii "Buna Vestire", străbătând mai multe bulevarde din oraş şi purtând un tricolor lung de 150 de metri, relatează Mediafax.

Oamenii s-au oprit în Piaţa Mihai Viteazul, unde au avut loc mai multe momente folclorice.


La ora 13.00 a început ceremonialul militar şi religios organizat de Prefectura Covasna, împreună cu Garnizoana din Sfântu Gheorghe.

"Şirul de reforme iniţiate de Cuza şi venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Sămânţa sădită în urmă cu un secol şi jumătate de Cuza, Kogălniceanu şi toţi ceilalţi a rodit mereu de atunci, iar România anului 2015, stat democrat, respectat în lume şi Europa, membru NATO şi UE, nu trebuie să uite niciodată strădania, curajul şi sacrificiul tuturor acestor adevăraţi patrioţi", a spus, în discursul său, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.


El a mai spus că modernizarea societăţii, consolidarea statului de drept, păstrarea unităţii şi identităţii naţionale sunt procese complexe şi continue şi totodată obligatorii pentru orice naţiune a lumii moderne.

La finalul evenimentelor, cei prezenţi s-au prins într-o horă a unirii.


Deşi prefectul Sebastian Cucu solicitase liderilor UDMR să îndepărteze din faţa Prefecturii panoul cu inscripţia "SIC- Terra Siculorum", acesta s-a aflat în acelaşi loc şi de Ziua Unirii.

Ideea organizării "Marşului Unirii" şi purtării drapelului tricolor i-a aparţinut adolescentului din Sfântu Gheorghe care s-a fotografiat, anul trecut, cu tricolorul românesc în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, unde se desfăşurau manifestările de 15 Martie, dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, şi care a fost ameninţat după ce a postat imaginile respective pe pagina sa de Facebook.


Pentru acţiunea de sâmbătă, el a mobilizat oamenii pe reţeaua de socializare, având şi acordul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Drapelul de 150 de metri a fost confecţionat la Chişinău şi a fost folosit la mai multe evenimente organizate de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, care susţine unirea Basarabiei cu România.


În 15 martie 2014, un adolescent din Sfântu Gheorghe s-a fotografiat cu steagul românesc, având pe fundal mii de maghiari ce sărbătoreau Ziua Maghiarilor, şi a postat poza pe Facebook, iar apoi a primit mai multe ameninţări pe reţeaua de socializare, unde s-a iscat o dispută între români şi maghiari.

Ulterior, el a depus o plângere la Poliţie, fără să existe până acum o soluţie în acest caz.

abonare newsletter