Ştiri din Transilvania

Locuitorii din Florești, de 7 ori mai mulți decât acum două decenii. Unde erau case și câmpuri, în prezent sunt blocuri

Florești, comuna care nu încedează să surprindă, a înregistrat o creștere imensă a populației în ultimele două decenii. În prezent sunt de 7 ori mai mulți locuitori decât în anul 2000.

 

 


Florești este o comună clujeană, situată pe malul drept al Someșului Mic, la intersecția dintre Munții Apuseni și Podișul Transilvaniei.
Aceasta devine de multe ori prima opțiune a celor care doresc să lucreze în Cluj, dar aleg să plătească mai puțin pentru a-și cumpăra un apartament decât în Cluj-Napoca.

 


În anul 2000, comuna Florești avea o populație de 6.400 de locuitori, pe când în prezent are 45.000, conform digi24.ro. Asta înseamnă că a crescut cu 38.600 de locuitori.

În zonele în care mai demult erau case, copaci și câmpuri, acum sunt amplasate blocuri și diverse construcții, care mai de care. Dealurile sunt pline și ele de clădiri noi de locuințe, iar acesta este doar începutul. Comuna se află într-o continuă dezvoltare.


Din Florești până în Cluj-Napoca sunt 9 km, un drum de aproximativ 45 minute cu autobuzul, iar cu mașina 12 minute, când traficul nu este aglomerat. Așadar, mutatul în Florești este o „afacere” chiar bună, pentru cei care vor să plătească mai puțin și să fie aproape de Cluj-Napoca.

Municipiul Cluj-Napoca a „înflorit” și el în ultimii 20 de ani

În multe orașe din România, în ultimii 20 de ani populația s-a redus la aproape jumătate, iar în altele s-a triplat. Cluj-Napoca se află în vârful orașelor cu cele mai mari avansuri în materie de locuitori, alături de Iași, conform datelor Institutului Național de Statistică.


În 244 de orașe din cele 320 din România populația a scăzut în ultimele două decenii. În 10 orașe numărul locuitorilor a fost sub 1%, iar în alte 66 a crescut semnificativ. În anul 2000, orașul de pe Someș se poziționa pe locul cinci în clasamentul celor mai puternice orașe din punct de vedere al numărului locuitorilor. În prezent, acesta ocupă locul trei, avansând cu două poziții din ultimele două decenii.

Chiar dacă situația epidemiologică actuală a afectat buzunarele tuturor, Clujul nu a suferit scăderi drastice a salariilor, cum s-a întâmplat în alte orașe din România. Clujul ocupă locul doi pe țară la salarii, cel mediu net fiind de 3.970 de lei.  În timpul pandemiei, salariile clujenilor au crescut cu 18%. Așadar, cei care vor să se mute într-un oraș în care câștigurile sunt mai mari, vin  să locuiască la Cluj sau Florești.


Populația județului Cluj a crescut cu 2,5%

Deși populația țării suferă o mare scădere din cauza migrației, dar și a sporului natural negativ, câteva orașe au avut și creșteri destul de mari, printre care și Cluj-Napoca. Totuși, o creștere a populației a existat în tot județul, nu doar în orașul de pe Someș și comuna Florești.

Populația județului a înregistrat o creștere de 2,5%, în ultimele două decenii.

„Ar fi mai mulți factori: o dată - dezvoltarea economică, numărul de întreprinderi active se menține și crește an de an în județ și în municipiu. Clujul este un centru universitar, cu universități de top, atrage foarte mulți tineri, probabil și stimulați de faptul că după absolvire vor avea un loc de muncă. De asemenea, sectorul IT, care s-a dezvoltat foarte mult”, explică Mariana Negrilă, directorul INS Cluj, conform sursei menționate.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

 

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai căutate orașe din țară. Care sunt motivele pentru care oamenii aleg să se mute aici?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter