Evoluția numărului de infectări din Statele Unite, unde peste 1% din populație a fost infectată, dar și creșterea apetitului pentru risc, în condițiile în care Europa dă semne de redresare a economiei în formă de „V", la fel ca și cea din China, a permis monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze.
Raportul euro/leu a avut o evoluție stabilă în iunie, la care a contribuit monitorizarea atentă a BNR, care a răspuns rapid la încercările de depreciere ale leului.
La mai mult de o săptămână după ce euro a atins maximul istoric de 4,8442 lei, miercuri media a scăzut sub pragul de 4,84 lei, de la 4,8445 la 4,8367 lei, pe fondul unei ușoare scăderi a aversiuni față de risc, care s-a manifestat și în cazul celorlalte monede din regiune.
Menținerea aversiunii față de risc exercită o mare presiune pe monedele din Europa. Începând de la euro și până la leu, cotațiile înregistrează o evoluție depreciativă.
La începutul săptămânii trecute, cursul euro a atins un nou maxim istoric, de 4,8184 lei, creștere datorată crizei politice locale și a pandemiei cu Covid 19.
Jumătatea săptămânii a adus o reducere a aversiunii față de risc, investitorii mizând pe planul de măsuri anunțat de SUA pentru stimularea eocnomiei și creșterea ușoară a prețului la petrol.
Tendința de depreciere a leului s-a menținut și marți, în condițiile în care aversiunea față de risc a crescut pe piețele internaționale pe fondul temerilor create de evoluția epidemiei de coronavirus.