Puţin peste o treime (33,7%) dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară, în timp ce o pondere aproape similară (34,9%) declară că au un contract nedeclarat sau o proprietate închiriată mascat, sub forma unui comodat sau a unei înţelegeri verbale, reiese dintr-un sondaj realizat de o agenţie imobiliară.
Guvernul a decis noi reguli pentru TVA-ul la locuințe. Începând cu 1 ianuarie 2023, se modifică plafonul pentru care se aplică cota TVA de 5%, de la nivelul de preț de la 700.000 de lei (echivalentul a 142.140 de Euro) la 600.000 de lei (echivalentul a 121.834 Euro).
În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021.
Preţul mediu de tranzacţionare a locuinţelor în România a depăşit 100.000 de euro, în primele şase luni din acest an, în creştere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor unei companii imobiliare.
Clujenii au luat-o razna când vine vorba să profite de pe urma marilor festivaluri din oraş. Fie că au sau nu ce închiria, unii „proprietari” dau anunțuri de închiriere a imobilului pe site-urile de specialitate, iar după ce primesc avansul pe chirie se fac nevăzuți.
Zeci de camere ale hotelierilor din municipiul Cluj – Napoca riscă să rămână goale pe perioada festivalului ce se va desfăşura pe Cluj Arena în luna august din cauza celor care au închiriat camerele şi au vrut să le subînchirieze, dar acum nu mai găsesc clienţi.
În primele opt luni din 2013, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu o marjă-record – de 6,95% – comparativ cu ultimii doi ani (după o scădere de 4% pe tot parcursul lui 2011 și una de 1,3% în 2012). Prima lună de toamnă însă, s-a remarcat printr-o tendință de stabilizare a acestui segment.