Economia României a crescut cu 5,8%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, iar în trimestrul II a consemnat o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior, conform estimării semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Tendința de apreciere a leului, care s-a manifestat imediat după căderea guvernului Orban, euro coborând până la cotații de 4,755 lei, s-a încheiat iar cursul monedei unice a revenit pe creștere.
În ultima săptămână din octombrie, leul a avut o evoluție calmă faţă de euro, luna închizându-se la 4,7576 lei, mai sus cu numai 0,64 bani comparativ cu sfârșitul lui septembrie. Luna trecută dolarul a pierdut aproape nouă bani iar francul elvețian circa șase bani.
Moneda națională a avut o evoluție apreciativă față de cea europeană și americană, piața valutară punându-și speranțe în viitorul cabinet care se va forma după căderea celui PSD.
Câștigarea alegerilor europarlamentare de către opoziție, a avut ca efect aprecierea leului față de principalele valute. Condamnarea definitivă a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, nu a influențat evoluția pieței valutare.