Deputatul Zakarias Zoltan, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), a declarat, vineri, că intenţia sa de a depune în Parlament cele trei proiecte de lege privind autonomia „va fi prezentă mereu”, însă nu crede că le va iniţia din nou în acest an electoral.
UDMR nu renunţă la descentralizare şi vrea drepturi sporite pentru minorităţi. Formaţiunea doreşte inclusiv modificarea Constituţiei astfel încât comunitatea maghiară să fie recunoscută drept element constitutiv al statului.
Liberalii clujeni sancționează declarațiile extremistului maghiar Vona Gabor referitoare la autonomia teritorială. Constituția ar trebui într-adevăr, să fie modificată, dar nu la sugestia unui extremist maghiar, spun, pe de altă parte, reprezentanții UDMR.
Liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gabor, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că formațiunea sa sprijină autonomia teritorială și că o sugestie ar fi schimbarea Constituției României, pentru a permite acest lucru.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, că autonomia pe criterii entice nu poate exista, adăugând că proba că România nu acceptă "un astfel de concept" este faptul că ţara noastră a refuzat recunoaşterea Kosovo.
Candidatul independent la președinție, Monica Macovei, afirmă că Victor Ponta pune în pericol siguranța națională a României prin faptul că i-a permis lui Kelemen Hunor să lanseze un proiect de autonomie teritorială din Guvern.
Noul Parlament al Ungariei l-a reales pe populistul Viktor Orban, liderul alianţei conservatoare între Fidesz şi creştin-democraţi care a obţinut victoria în alegerile legislative din aprilie.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că autonomia teritorială apare în programul Uniunii încă din 1993 şi nu vede "care e problema" dacă se vine cu un nou proiect de lege pe acest subiect, în condiţiile în care altele două, similare, au fost respinse "cu mare succes" de Parlament.