Plenul reunit al Senatului şi Camerei a finalizat, vineri dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015, urmând ca lucrările să fie reluate sâmbătă dimineaţă cu dezbaterile pe bugetul asigurărilor sociale, cele două legi urmând să fie supuse votului final.
Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar două voturi ”împotrivă” şi o abţinere, cu unele amendamente, după un maraton de dezbateri, care a durat trei zile.
Şedinţa specială de vineri a Guvernului, destinată aprobării proiectului de buget pe anul viitor, a fost reprogramată pentru ora 17.00 din motive tehnice legate de închiderea pe cifre a unor poziţii de filă bugetară.
Potrivit legii, Direcţia Generală Anticorupţie (DNA) ar trebui să aibă o filă distinctă de buget, ceea ce nu s-a întâmplat la alocările bugetare din acest an. DNA susține că a constatat, în urma publicării pe site-ul MFP a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, că în anexe nu se regăsește fila distinctă de buget pentru această instituţie.
Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.
Premierul Victor Ponta a informat, marți că există un acord de principiu cu delegaţia FMI, CE şi BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB
Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au venit, marţi dimineaţă, la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta. Tot marţi dimineaţa a venit la Guvern şi Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti.
Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au venit la Palatul Victoria, pentru o primă discuţie cu premierul Victor Ponta despre proiecţia bugetară pe anul viitor.