Municipiul Cluj-Napoca dispune în 2025 de un buget general de 1 miliard de euro. Proiectul de buget a fost aprobat de consilierii locali după trei ore de dezbateri.
În 2025, municipiul Cluj-Napoca mizează pe un buget local de peste 4 miliarde lei/circa 1 miliard de euro. „Este un buget cu multe responsabilități”, spune primarul Emil Boc.
Proiectul metroului din Cluj reprezintă o investiție strategică, iar nu un proiect care să răspundă unei „ecuații contabile” în termeni de profit. „UE nu ar finanța asemenea proiecte, dacă nu ar fi obiective strategice”, spune primarul Emil Boc.
Proiectul de bugetare participativă, prin care inițiativele din comunitate pot fi transpuse în practică, este reluat în acest an de Primărie. „Este un instrument foarte important pentru modernizarea Clujului”, spune primarul Emil Boc.
Clujul va contribui la susținerea localităților mai mici cu o taxă de solidaritate de 20 de milioane de euro. „Nu consider că este o pierdere”, spune primarul Emil Boc.
În 2025, municipiul Cluj-Napoca beneficiază de un buget de 4,2 miliarde de lei: 55% din bani sunt asigurați din fonduri europene. „Clujul este municipiul cu cel mai mare buget din România”, spune primarul Emil Boc.
Creștere de 10% a fondurilor alocate de Primăria Cluj-Napoca pentru cultură și sport, în condițiile unei creșteri a bugetului de 4%. Prin intermediul fondurilor europene, administrația locală asigură o finanțare complementară pentru școli de 60%.
Bugetul Clujului pentru 2024 este de 721 de milioane de euro. După cum arată deputatul USR Viorel Băltărețu, execuția bugetară pentru partea de dezvoltare este de doar 20%, situație în care administrația locală propune „un buget al iluziilor” ce amintește de prezentările grandioase de dinainte de ’89.