Administrație
Clujul, campion la solidaritate: 20 de milioane de euro din bugetul local merg către primăriile mai sărace
Clujul va contribui la susținerea localităților mai mici cu o taxă de solidaritate de 20 de milioane de euro. „Nu consider că este o pierdere”, spune primarul Emil Boc.
Prin legea bugetului de stat, adoptată la începutul lunii februarie, Guvernul a introdus așa-numita taxă de solidaritate, numită de opoziție „taxa pe hărnicie”, prin care primăriile care colectează sume mari din impozitul pe salariu vor plăti 15% la bugetul de stat pentru a ajuta administrațiile locale mai mici să se dezvolte.
Astfel în timp ce Timișoara, spre exemplu, contribuie cu circa 13 milioane de euro prin taxa de solidaritate, Clujul participă cu 20 de milioane de euro. Potrivit primarului Emil Boc, este vorba de cea mai mare taxă de solidaritate la nivel național.
Boc: „E cazul să fim și noi solidari”
Însă, după cum explică edilul, demersul este unul care susține coeziunea la nivel național, iar în măsura în care Clujul beneficiază de fonduri de sprijin pentru dezvoltare, la rândul său municipiul este solidar cu administrațiile locale mai sărace care trebuie susținute în vederea dezvoltării.
„Taxa de solidaritate este de 20 de milioane de euro. Suntem mândri că putem contribui cu o asemenea taxă în momentul în care țara are nevoie. Și noi beneficiem de resurse europene și e cazul să fim și noi solidari când țara și administrațiile locale au nevoie de acest echilibru. Nu consider că este o pierdere, este o parte a unui demers național de a asigura coeziunea și solidaritatea. Și noi beneficiem de solidaritatea europeană și atunci și noi trebuie să întindem o mână celor care au nevoie, nu numai să ne plângem. Trebuie să mai și construim din când în când”, a declarat, luni, edilul Emil Boc, în conferința de prezentare a proiectului de buget.
În 2025, municipiul Cluj-Napoca dipune de un buget de 4,2 miliarde de lei, iar mai mult de jumătate din fonnduri sunt bani europeni.
CITEȘTE ȘI:
Cluj-Napoca, buget de 1 miliard de euro în 2025. Mai mult de jumătate din fonduri, din bani europeni. Emil Boc: „Clujul crește din punct de vedere economic”.
Conform Legii bugetului pe anul 2025, „63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit.
În cazul în care media pe locuitor, calculată la nivelul fiecărui municipiu, oraș sau comună, după caz, ca raport între suma corespunzătoare cotei prevăzută la prezentul alineat și numărul de locuitori, este mai mare de 2.000 lei/locuitor/an în cazul municipiilor și respectiv 1.500 lei/locuitor/an în cazul orașelor și comunelor, la diferența rezultată între suma aferentă cotei de 63% și cea calculată prin înmulțirea numărului de locuitori cu media per locuitor corespunzătoare tipului unității administrativ-teritoriale se aplică o reținere de 15% în cazul municipiilor și 10% în cazul orașelor și comunelor”, se arată în proiectul legii bugetului 2025 adoptat de Parlament la începutul lunii februarie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: