Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, ministrului Educației, Ligia Deca, să propună criterii de performanță pentru creșterea salariilor profesorilor. Veniturile cadrelor didactice vor crește doar cu 13% la început de an.
Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Se taie finanțarea pentru educație, salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an, dar se majorează veniturile demnitarilor.
Profesorii protestează în fața Prefecturii din Cluj. Salariații din învățământ se declară „profund dezamăgiți de lipsa de răspuns a Guvernului” și cer majorarea veniturilor potrivit angajamentelor asumate de guvernanți.
Profesorii din Cluj ies în stradă nemulțumiți de veniturile actuale. Ei cer majorarea salariilor, indexarea anuală a acestora cu rata inflației și acordarea sporurilor.
Salariații din învățământ protestează, miercuri, pentru a atrage atenția asupra bugetului minim acordat educației pentru următorul an – doar 2,1% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 30 de ani. În medie, veniturile din învățământ vor crește cu 5%, în condițiile unei inflații de aproape 17%. Parlamentarii clujeni au fost somați să ia atitudine pentru majorarea bugetului acordat educației.
«România Educată» este proiectul național inițiat de Președintele României, dar proiectat într-un viitor incert. Pentru 2023, bugetul educației reprezintă doar 2,1% din PIB, adică cea mai mică alocare din ultimii ani.
Bugetul local pe anul 2022 al Primăriei Cluj-Napoca are în prim plan investițiile în educație. Potrivit primarului Emil Boc, peste 110.000.000 de lei sunt prevăzuți în domeniul educației.
Școlile ar trebui redeschise pe data de 1 ianuarie, însă acest lucru nu este sigur din cauza situației epidemiologice. Ministrul Educației a spus că învățământul primar și grădinițele sunt prioritizate.