Un centru integrat de preluare a mai multor tipuri de deșeuri se realizarea în zona Pata Rât, printr-o investiție de 6,5 milioane de euro din fonduri europene.
România nu a reușit să închidă peste 30 de depozite de deșeuri industriale, iar Curtea Europeană de Justiție ar putea condamna, luna viitoare, statul român în această cauză.
Statul român vrea să facă din tema selectării și prelucrării deșeurilor un program funcțional, context în care reia procedurile începute în urmă cu 15 ani în acest domeniu. Consiliul Județean Cluj s-a chinuit mai bine de zece ani să facă din sistemul de management integrat al deșeurilor un centru funcțional.
Primăria Cluj-Napoca va construi la marginea orașului, în zona Pata Rât, un centru de colectare unde locuitorii orașului vor putea depozita deșeurile voluminoase, precum mobilier, electrocasnice stricate și chiar și gunoaie din construcții, în mod gratuit.
Clujul va avea aproape 300 de pubele inteligente supraterane în care accesul se va face pe bază de cartelă, dar se vor construi și două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, gratuit, la marginea orașului.