Deficit bugetar în creștere după primele opt luni ale anului: 4,57% din PIB, comparativ cu 2,63% aferent aceeași perioade din 2023.
La jumătatea exercițiului financiar 2021-2027, România nu a reușit să atragă niciun euro din bugetul multianual al UE. România riscă suspendarea plăților din PNRR, măsură cu impact „asupra stabilității macroeconomice și financiar-bugetare”, avertizează Consiliul Fiscal.
În lipsa unor măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar va depăși 7% din PIB, avertizează Consiliul Fiscal.
Deficitul bugetar a trecut de 2% din PIB în primele trei luni ale anului, iar potrivit analiștilor financiari România riscă să înregistreze la finalul lui 2024 un deficit de peste 6%.
Câteva oraşe bogate ale României, precum Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ar putea intra oricând în zona euro, dar există diferenţe foarte mari între acestea şi zonele sărace ale ţării, diferenţe care s-au adâncit în ultimii ani.
În prezent, salariul mediu brut din administraţia publică este de 3680 de lei, iar în sectorul privat depăşeste cu puţin 2630 de lei, potrivit datelor din Raportul pe 2014 al Consiliului Fiscal, publicat marţi şi citat de hotnews.ro. O creştere a lefurilor bugetarilor cu 10% ar mări decalajul salarial între admnistraţia publică şi privat la peste 1042 de lei, în favoarea celor de la Stat. Diferenţa vine din politica salarială diferită dintre Stat şi Privat. La cel privat, creşterea salariului vine însoţită doar de creşterea eficienţei angajatului. La Stat ea vine printr-o ordonanţă de urgenţă.
Rectificarea bugerară încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arată totodată că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.
Execuţia veniturilor bugetare în primele şase luni ale anului ar arăta o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei.