Nu trece o zi fără să fie descoperite noi efecte negative ale „revoluției fiscale”. De această dată este vorba despre viitorii părinți. Dacă angajatorul nu a mărit salariile brute, oamenii nu vor avea doar venituri mai mici, dar şi indemnizaţii de creştere a copilului reduse.
Opoziţia patronatelor şi a sindicatelor nu a înduplecat guvernul să renunţe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018 tabloul fiscal şi de muncă în România.
Trecerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) de la angajator la angajat ar trebui să aibă un impact de doar câţiva lei în ambele părţi, cu condiţia creşterii corespunzătoare a salariului brut, arată calculele prezentate miercuri de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Un consultant fiscal din Cluj a făcut un calcul care arată dacă un salariat pierde sau rămâne cu mai mulţi bani în mână ca urmare a modificărilor fiscale anunţate în două situaţii ipotetice: unul plătit cu salariul minim (acum şi în 2018) şi altul plătit cu 3000 de lei brut (în prezent şi în 2018).
Proiectul de ordonanţă al Ministerului Finanţelor care prevede creşterea contribuţiilor sociale pentru angajaţi a stârnit reacţii în rândul angajaţilor din Cluj.
De anul viitor, salariul minim brut va creşte cu 75 de lei, ceea ce înseamnă că firmele cu angajaţi pe salariul minim vor trebui să scoată din buzunar alte câteva sute de lei lunar.