Efectele catastrofale ale „ordonanţei-trenuleţ” vor fi acoperite tot de mediul privat, iar creșterea prețurilor de la raft va fi suportată de consumatori. „Aceste măsuri vor crea mari tensiuni sociale şi economice”, semnalează sindicatele din industria alimentară.
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a majorării preţurilor la carne, uleiuri vegetale şi cereale.
Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piaţa mondială va ajunge într-o situaţie de deficit în următorul sezon, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi şi analişti.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie anul trecut, o majorare de 0,8 puncte procentuale, resimțită de români în creșterea prețurilor la alimente și servicii.
România înregistrează o creștere a prețurilor la electricitate de 77%, în prima jumătate a acestui an, situație ce plasează țara noastră printre statele europene cu cel mai mare avans al costurilor din acest sector.