Economie
România, printre țările europene cu cea mai mare creștere a prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici
România înregistrează o creștere a prețurilor la electricitate de 77%, în prima jumătate a acestui an, situație ce plasează țara noastră printre statele europene cu cel mai mare avans al costurilor din acest sector.
România se află printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri la electricitate pentru consumatorii casnici/ Foto: pixabay.com
Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în primul semestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh, iar Ţările de Jos, Lituania şi România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, arată datele publicate joi de Eurostat.
Prețuri ridicate la electricitate și gaze naturale pentru români
Datele publicate de oficiul european de statistică relevă prețuri ridicate la electricitate, printre cele mai mari de când se dau publicității statisticile Eurostat.
Deși au fost implementate mecanisme destinate atenuării presiunilor asupra consumatorilor, precum subvenţiile, preţurile la energie au crescut în urma majorării preţului gazelor naturale. Explicația pentru această situație constă în reducerea importurilor rusești din acest sector de activitate, precum și identificarea unor surse altrnative de importuri.
În primul semestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Ţările de Jos (953%), Lituania (88%), România (77%) şi Letonia (74%), iar cel mai redus în Spania (minus 41%) şi Danemarca (minus 16%).
Scăderi mai reduse au fost în Portugalia (minus 6%), Malta (minus 3%) şi Luxemburg (minus 0,4%). În Ţările de Jos creşterea este legată de câţiva factori: măsurile de sprijin din 2022 nu au fost continuate în 2023, iar impozitele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării.
„Preţul fără impozitele pe electricitate şi gazele naturale sunt în scădere. Parţial, statele membre UE au retras măsurile de sprijin. Ca rezultat, preţurile cu impozite pentru consumatorul final este uşor mai ridicat decât în primul semestru din 2022”, arată sursa citată.
Exprimate în euro, cele mai ridicate preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2023 au fost în Ţările de Jos (47,5 euro/100 kWh),) Belgia (43,5 euro/100 kWh), România (42 euro/100 kWh) şi Germania (41,3 euro/100 kWh).
La polul opus, cele mai scăzute prețuri medii au fost înregistrate în Bulgaria (11,4 euro/100 kWh), Ungaria (11,6 euro/100 kWh) şi Malta (12,6 euro/100 kWh).
În cazul României, aceeași situație poate fi urmărită și pe piața gazelor naturale. Astfel, între primul semestru din 2022 şi primul semestru din 2023, România a înregistrat o creștere de 134%, plasându-se pe locul secund după Letonia (139%) și fiind urmată de Austria (103%).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: