CSAT sau serviciile nu pot începe să spioneze un candidat la alegeri, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că în caz contrar s-ar ajunge „imediat înapoi la vechea Securitate”.
Washingtonul a avertizat miercuri România împotriva „consecinţelor negative grave” pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, în timp ce candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis că nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Sunt evaluate riscurile la adresa securității naționale după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Klaus Iohannis și-a retras, joi, candidatura de la șefia NATO, după o perioadă de trei luni în care a încercat să obțină conducerea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.