Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Sistemul medical din România continuă să se confrunte cu o criză majoră în condițiile în care 1.500 de orașe și comune nu au medici suficienți, iar în 180 de localități serviciile de asistență medicală primară lipsesc cu desăvârșire.
Sistemul sanitar din România se confruntă cu deficiențe serioase în condițiile în care zeci de spitale din țară nu au suficienți medici pentru anumite domenii medicale, iar în cadrul serviciilor de medicină primară aproape 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani.
Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat acțiuni de protest începând din luna iunie, a prezentat sâmbătă mai multe exemple legate de salarizarea medicilor și personalului medical.
România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din Sănătate, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Ştirile TVR.
Medicii de la Clujana primesc stimulente financiare în limita a două salarii minime brute pe țară. Cererea, care vine de la managerul instituției, a fost înaintată Consiliului Local pentru aprobare. Spitalul e singurul aflat în subordonarea Primăriei Cluj-Napoca.
România ar mai avea nevoie de până la 500 de medici de urgență doar pentru spitale, fără a lua în calcul serviciul pe ambulanță, pentru a putea fi acoperit deficitul. Clujul se află între județele cu cei mai mulți urgentiști.