Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat acțiuni de protest începând din luna iunie, a prezentat sâmbătă mai multe exemple legate de salarizarea medicilor și personalului medical.
România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din Sănătate, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Ştirile TVR.
Medicii de la Clujana primesc stimulente financiare în limita a două salarii minime brute pe țară. Cererea, care vine de la managerul instituției, a fost înaintată Consiliului Local pentru aprobare. Spitalul e singurul aflat în subordonarea Primăriei Cluj-Napoca.
România ar mai avea nevoie de până la 500 de medici de urgență doar pentru spitale, fără a lua în calcul serviciul pe ambulanță, pentru a putea fi acoperit deficitul. Clujul se află între județele cu cei mai mulți urgentiști.
Licitația pentru construirea Centrului de Transplant Multiorgan de pe strada Victor Babeș, contract estimat la 200 de milioane de euro, a fost lansată zilele trecute.
Greva de avertisment a Federaţiei Sanitas s-a desfăşurat, în Cluj fără incidente majore, însă liderul de sindicat din acest judeţ susţine că deficitul de personal este atât de mare, încât angajaţii se află practic într-o permanentă stare de grevă de avertisment.
Îngrijorător! Riscăm să rămânem fără medici. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că deficitul de medici a ajuns în jur de 40 - 42 la sută şi există riscul ca România să ajungă să aibă "secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu" întrucât nu va mai avea cine să lucreze.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă cu ocazia participării la aniversarea a 20 de ani de SMURD Cluj că în sistemul de primiri urgenţe şi SMURD există deficit de personal, precizând totodată că ar mai fi nevoie de sute de medici la nivel naţional, făcând apel la rezidenţi „să se înroleze în UPU ca să poată lucra şi acolo şi la SMURD”.