Evenimentele realizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României au început dis-de-dimineață în Piața Mihai Viteazul, cu ceremonialul de depunere coroane și jerbe de flori, după care acțiunea s-a mutat în Piața Avram Iancu unde a avut loc defilarea cu tehnică militară și de intervenție.
Nicio coroană de flori nu a fost depusă la busturile unioniștilor cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Națională a României. Autoritățile par să fi omis aleea dedicată personajelor cheie în realizarea unirii.
Istoria băncilor din Transilvania, în special a băncilor clujene, este subiectul abordat de Septimiu Moga în cartea sa, intitulată „Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”.
Prezent la ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat „Sfinxului de la Bădăcin”, fostul șef de stat nu i-a iertat pe cei care duc dorul regimului comunist.
Scoase la vânzare cu ocazia Centenarului, bancnotele speciale de 100 lei lansate de BNR au fost vândute ca pâinea caldă, inclusiv la Cluj. Acum, acestea sunt revândute la suprapreț pe diverse site-uri de vânzări.
Un film de scurt metraj, creat de o echipă din Cluj în tehnica Virtual Reality şi dedicat finalului Primului Război Mondial, poate fi văzut în cadrul expoziţiei "Românii spre Marea Unire" din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
"Românii spre Marea Unire" este o expoziţie în care curatorii Horaţiu Bodale şi Răzvan Mateescu au dorit să traseze un itinerar al naţiunii române spre momentul de la 1 decembrie 1918.
Un grup de biciclişti a parcurs, vineri, 100 de kilometri, de la Cluj-Napoca la Alba Iulia, la 100 de ani de la Marea Unire. Ei au purtat mai multe însemne tricolore, iar la jumătatea drumului au oprit la Monumentul Eroilor de la Mirăslău, pentru o poză de grup.