Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA aduce vești alarmante pentru Europa, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu multiple provocări.
Cu aproape 30% din voturi, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), cunoscut pentru retorica sa anti-imigrație și eurosceptică, a provocat un seism politic. A depășit formațiunea cancelarului și a pus sub semnul întrebării viitorul politic al țării.
Un studiu realizat de Consiliul European pentru Relații Externe privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024 arată o creștere a locurilor ocupate de partidele populiste radicale de dreapta.
Protestele fermierilor și transportatorilor, declanșate din cauza problemelor legate de inflație și finanțare a acestor sectoare de activitate sunt exploatate de partidele populiste din România. Însă, partidele extremiste nu oferă soluții reale la dificultățile și revendicările protestatarilor.
„Lecția poloneză pentru România este că populismul poate fi învins”, declară europarlamentarul Dacian Cioloș, fost prim-ministru al Guvernului României.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Emil Boc, se declară încrezător în capacitatea României de a implementa proiectele și reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.
O nouă ședință a Consiliului Județean Cluj cu tensiuni între PNL și USR PLUS. Amendamentele pe sănătate propuse de Alianță au fost respinse „pe bandă rulantă” de majoritatea PNL - UMDR - PSD, iar consilierii USR PLUS au fost luați „la mișto” și acuzați de populism.
De un an de zile, neîncetat, sub diferite forme și fără un motiv aparent, țara noastră este supusă unei constante și profunde agresiuni. Din fericire (din câte vedem și înțelegem), nu vine din exterior, din partea prietenilor mari (UE și NATO) sau din partea neprietenilor (vecini, mai mult sau mai puțin apropiați), deci, nu avem la ce reacționa. Nu-i o „stare de război”.