Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa cu până la 7%, pe fondul intensificării temerilor cu privire la aprovizionarea cu gaze, din cauza unor noi sancţiuni impuse Rusiei.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri după un acord politic între SUA şi Uniunea Europeană care deschide calea pentru majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european, transmite Bloomberg.
Energia electrică, benzina, amenzile rutiere și RCA vor costa mai mult din 2015. De asemenea, poate crește prețul unor produse de bază pe fondul liberalizării prețului la gaze și se pot majora taxele și impozitele locale.
Populaţia respinge ideea scumpirilor, mai ales când este vorba despre utilităţi. Clujenii consideră că Guvernul ar trebui să majoreze salariile şi pensiile şi abia apoi să crească preţurile la utilităţi şi servicii.
Prețul gazelor va fi majorat, începând de marți, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței.
Preţul gazelor livrate populaţiei, dar şi clienţilor noncasnici, va creşte în două etape, la 1 iulie şi la 1 octombrie, după ce Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, vineri, modificările tarifelor.