Omagiu eroilor clujeni care, în decembrie ’89, au apărat libertatea cu propriile vieți. „E obligația noastră să facem o viață mai bună pentru toți românii și să respectăm sângele vărsat de eroii noștri acum 35 de ani”, spune primarul Emil Boc.
Mesaj puternic pentru apărarea democrației și susținerea parcursului euroatlantic al României lansat de UBB Cluj-Napoca și Universitatea București. În contextul alegerilor prezidențiale, românii sunt îndemnați să-și dea votul în funcție de evidențe și certitudini, iar nu în urma manipulărilor și promisiunilor populiste.
Recent retrimis de Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul Militar pentru judecată, Dosarul Revoluției include și o secțiune mai puțin discutată: planul eșuat al Uniunii Sovietice de a invada România pe 23 decembrie 1989, după prăbușirea regimului Ceaușescu și preluarea puterii de către Ion Iliescu.
În luna iulie 2023 se împlinesc 30 de ani de la moartea dramatică a actorului Călin Nemeș, un simbol al Revoluției clujene din 1989. Momentul e marcat cu un traseu tematic ce trece prin locurile unde a trăit acesta și a luptat în Decembrie 1989.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989.
Filmul documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989” realizat de lect. univ. dr. Rareș Beuran de la Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, va fi lansat vineri, 16 decembrie, de la ora 19, la Cinema Mărăști. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa, alături de autorul filmului, rectorul UBB, Daniel David, și cunoscutul fotograf Răzvan Rotta, unul dintre cei care a imortalizat cele mai tragice momente ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Cluj, împușcarea primilor protestatari, în Piața Libertății.