Sindicaliştii din sănătate declanşează, miercuri, greva japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii. În prag de noi proteste, Guvernul vrea să majoreze veniturile din sănătate la nivelul maxim din 2022.
Și sindicaliștii din Sănătate pregătesc intrarea în grevă japoneză, miercuri, pentru soluționarea revendicărilor privind salarizarea corespunzătoare activității desfășurate. Lipsa unui acord cu ministerul poate duce la „conflicte și greve spontane”, avertizează reprezentanții sindicatelor.
Sindicaliştii din Sănătate protestează, marţi, la Ministerul Sănătăţii. Angajații din sistemul de sănătate pregătesc greva generală, programată pentru mijlocul lunii iunie.
Federaţia SANITAS va picheta marţi, între orele 11:00 - 13:00, Ministerul Sănătăţii, iar joi, 29 martie, Ministerul Muncii, sindicaliştii din sănătate fiind nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi grilele de sporuri din sistem.
Liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, susţine că Legea salarizării unitare a produs o serie de inechităţi şi avertizează că unii salariaţi din sistemul sanitar pierd, de la 1 martie, sume cuprinse între 300 şi 2.000 de lei.
Sindicaliştii Sanitas Cluj reclamă discriminări şi inechităţi în Legea salarizării bugetare, potrivit căreia o infirmieră câştigă mai mult decât o asistentă. Ei ameninţă cu proteste care pot ajunge până la greva generală dacă nu se va reglementa situaţia.
În prezent, salariul mediu brut din administraţia publică este de 3680 de lei, iar în sectorul privat depăşeste cu puţin 2630 de lei, potrivit datelor din Raportul pe 2014 al Consiliului Fiscal, publicat marţi şi citat de hotnews.ro. O creştere a lefurilor bugetarilor cu 10% ar mări decalajul salarial între admnistraţia publică şi privat la peste 1042 de lei, în favoarea celor de la Stat. Diferenţa vine din politica salarială diferită dintre Stat şi Privat. La cel privat, creşterea salariului vine însoţită doar de creşterea eficienţei angajatului. La Stat ea vine printr-o ordonanţă de urgenţă.