Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești va găzdui, în perioada 25-27 octombrie 2024, o serie de evenimente religioase cu prilejul hramului parohiei. Credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfântului Nicolae.
Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinității. Ce obiceiuri și tradiții au românii de Moș Nicolae?
Frumusețea Crăciunului a fost legată mereu de cadouri și belșug. Așa era și la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Cluj, după cum a povestit poetul Emil Isac, în 1929, într-un articol publicat în ziarul Patria, din 25 decembrie.
Peste 800.000 de români poartă numele Sfântului Nicolae, serbându-şi, miercuri, onomastica. De asemenea, peste 22.000 de români cu numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora sunt născuţi în această zi.
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit la 6 decembrie. De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), şi laos, „popor“, putându-se tălmaci prin „obştească biruinţă“.
Seara de 5 decembrie este specială pentru toți copiii. Ei știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele sau cizmulițele, pentru că Moș Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri. Cei cuminți primesc dulciuri, cei neascultători primesc de la Moș Nicolae o nuielușă, pentru a-i atenționa să își asculte părinții și bunicii.