Timp Liber

INTERVIU. Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului? Cum se sărbătorește ziua de 15 august?

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Vezi ce semnifică această zi cu o încărcătură spirituală mare.

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august/ Foto: doxologia.ro Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august/ Foto: doxologia.ro

 

 


În calendarul ortodox 2022, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe 15 august, atunci când creștii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

 


Despre semnificația acestei zile și despre importanța pelerinajelor ne-a vorbit Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.

„Adormirea Maicii Domnului este numită și Paștele Verii. Ea însăși este construită ca o sărbătoare a Paștilor și datorită faptului că o are în centru pe Maica Domnului a cărei moarte este urmată de Înălțarea la cer, cumva ca o anticipare a Învierii, dar și pentru că slujbele care o premerg au această caracteristică și practic sunt rupte din marea sărbătoare a Învierii Domnului. Mă refer în primul rând la Prohodul Maicii Domnului care se săvârșește în Ajun exact după toată rânduiala Prohodului Mântuitorului din Vinerea Mare și slujba propriu-zisă din ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului este practic ca o slujbă a Învierii, întrucât este tocmai celebrată prin această sărbătoare esența Învierii care nu înseamnă altceva decât trecerea calitativă și la modul concret de la moarte la viață și de pe Pământ la Cer”, a declarat pentru monitorulcj.ro Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.


„Maica Domnului este Maica Bisericii”

Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ, la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Se spune că aceasta nu a murit niciodată, doar a adormit și a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sfintei Maria. Sărbătoarea Sfintei Marii este considerată ziua care desparte zilele călduroase de cele reci.

„Maica Domnului este Maica Bisericii. Cum spuneam este cea mai Înaltă persoană după Mântuitorul Hristos și din toată umanitatea care s-a învrednicit de cinstea cea mai înaltă din partea lui Dumnezeu de al aduce în lume cu trupul pe Fiul Său și Ea este însăși cumva piatra de temelie, structura de rezistență sufletească a Bisericii creștine pentru că și în timpul activității Mântuitorului și în momentele de după Înviere și până la înzecime Maica Domnului este persoana care adună în jurul ei și care formează acel nucleu de apostoli, de ucenici, de creștini care rămân solidari cu Ea și cu promisiunea Mântuitorului și practic prin această solidaritate se construiește de fapt Biserica. Noi nu o putem concepe pe Maica Domnului în afara Bisericii și nu putem concepe Biserica în afara Maicii Domnului”, a adăugat Bogdan Ivanov.


Ce învățături ar trebui să luăm din această sărbătoare?

„Ca orice sărbătoare a adormirii în logica duhovniceasă și creștină, moartea este mai importantă decât viața. Majoritatea cazurilor de sfinți sunt prăznuiți la data plecării lor de pe această lume pentru că în logica creștină înseamnă adevărata naștere pentru Împărăția Cerurilor pentru Veșnicie. Pornind de la această idee trebuie să privim orice plecare a oricărui om din această lume ca un Paște, ca o trecere de la viața care este de multe ori este amestecată cu suferință, cu singurătate, cu rătăcire, spre adevărata viață care se împlinește în Împărăția Cerurilor, este momentul în care creștinul își capătă cetățenia definitivă de membru al Împărăției Cerurilor”, a transmis Bogdan Ivanov.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru transilvăneni are o profunzime aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.


Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

„Este o tradiție (pelerinajul de la Nicula – n.red.) care s-a reînnodat odată cu venirea la Cluj a Înaltpreasfințitului Andrei la Cluj. Pelerinajele există în străfundurile istoriei creștine și este cumva o mișcare spontană a creștinului care călătorește spre adevărata lui identitate. Este și un drum inițiatic și un drum de regăsire și un drum al penitenței, al căinței, pe care de regulă oamenii îl fac la marile praznice sau la marile sanctuare care au o semnificație deosebită pentru viața creștină.

Pentru noi ardelenii pelerinajul ca formă de cinstire a Maicii Domnului gravitează în mod special în jurul Mănăstirii de la Nicula unde există și acea icoană pictată de Luca de la Iclod care a lăcrimat în anul 1699 și acesta se face în mod spontan și în mod neinstituționalizat de către oameni. Este și o formă de solidaritate în credință între generații și între oameni de diferite vârste și categorii sociale, dar are și această formă finală, un punct final culminant, festiv care pornește din centrul municipiului Gherla de la Biserica Sf. Nicolae din parc și merge practic pe traseul spre Mănăstirea de la Nicula practic până în curtea mănăstirii. Și ca în fiecare an acest pelerinaj este condus de Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei și de ceilalți ierarhi și preoți care îl vor însoți pe acel drum”, a adăugat Bogdan Ivanov.

CITEȘTE ȘI:

Mii de credincioși au ajuns deja la Nicula. Sfaturi pentru evitarea incidentelor

Trei mănăstiri făcătoare de minuni pentru căsătorie. Printre ele, Mănăstirea Nicula! Unde te poți ruga să-ți găsești jumătatea?

Procesiunea credincioșilor la Mănăstirea Nicula. 5 kilometri pe jos în frunte cu Mitropolitul Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter