Timp Liber
O singură viespe poate să provoace prăbușirea unui avion. Ce trebuie făcut pentru evitarea unui dezastru
O singură viespe poate să provoace prăbușirea unui avion. O insectă minusculă se înmulțește și amenință siguranța avioanelor.
O singură viespe poate să provoace prăbușirea unui avion / Foto: pixabay.com
O insectă minusculă care a scăpat de controalele stricte de biosecuritate ale Australiei se înmulțește și amenință siguranța avioanelor pe aeroportul din Brisbane, scrie într-un articol CNN.
O specie de viespe originară din America Centrală și de Sud și din Caraibe a cauzat pentru prima dată probleme la aeroport în 2013, când a forțat un avion al Etihad Airways A330, cu destinația Singapore, să întoarcă după câteva minute înapoi din zbor.
Odată ajuns la sol, lucrătorii de la aeroport au văzut că tubul Pitot al pilotului (instrumentul gol din exteriorul avionului care măsoară viteza aerului) era aproape complet blocat de noroi, potrivit unui raport al Biroului Australian pentru Siguranța Transporturilor. Tuburile Pitot sunt cavitatea perfectă în care viespii pot să construiască un cuib rapid, având în vedere că avionul a stat pe pistă doar două ore înainte să decoleze.
O singură viespe poate să provoace prăbușirea unui avion. Studiu
Alan House, un ecolog din Australia, a lucrat cu experții de la aeroportul respectiv pentru a realiza unul dintre primele studii din lume privind impactul viespilor asupra tuburilor Pitot de la avioane. Studiul despre cum o singură viespe poate să prăbușească un avion a fost publicat în anul 2020.
Cercetătorii spun că, fără un management adecvat, există riscul ca viespile să poată călători în alte aeroporturi australiene - și chiar în țările din apropiere.
Când au început cercetările, ecologul a realizat că ce s-a întâmplat nu era doar un inconvenient și tuburile nu trebuie doar curățate de cuiburi și viespi, ci situațiile de genul acesta pot să ducă la accidente majore, precum prăbușirea unui avion.
O singură viespe poate să ducă la prăbușirea unui avion. Cum eviți un dezastru
Potrivit CNN, tuburile Pitot ale avioanelor îndeplinesc sarcina importantă de a trimite informații înapoi în cabina de pilotaj despre cât de repede se mișcă aerul prin ele. Acest lucru indică, de asemenea, cât de repede se deplasează avionul. Dacă este prea încet există riscul de blocare, iar dacă e prea repede ar putea funcționa defectuos în alte moduri.
Când tuburile Pitot nu funcționează, avionul trece automat în modul manual, forțând piloții să preia comenzile. Așa s-a întâmplat cu zborul Etihad și, în cele din urmă, piloții s-au întors.
Cum o singură viespe poate să ducă la prăbușirea unui avion. Nu au existat incidente majore pe aeroportul din Brisbane din cauza viespilor, dar accidentele în altă parte au fost legate de insecta această minusculă:
- zborul 301 Birgenair s-a prăbușit în largul coastei Republicii Dominicane în februarie 1996, ucigând 189 de pasageri și membri ai echipajului. Raportul accidentului spunea că „cauza probabilă” a blocării tubului Pitot a fost „noroiul și/sau resturile de la o insectă mică” care a intrat în timp ce aeronava era la sol.
- În 2018, Autoritatea de Siguranță a Aviației Civile din Australia (CASA) a emis o alertă piloților, companiilor aeriene și aeroporturilor din țară cu privire la pericolele infestării cu viespi. Tuburile Pitot blocate ar putea cauza pierderea totală a indicatorilor de viteză a aerului și de altitudine, ceea ce ar fi „periculos”, avertizează buletinul.
Pentru a evita prăbușirea unui avion din cauza unei viespe, companiile aeriene au fost sfătuite să acopere tuburile Pitot în timp ce așteaptă pe aeroportul din Brisbane. Cu toate acestea, această măsură nu este obligatorie, motiv pentru care încă apar blocaje. În total, 26 de incidente au fost raportate în perioada noiembrie 2013 – aprilie 2019, potrivit studiului făcut pe aeroportul din Brisbane.
CITEȘTE ȘI: