Timp Liber

Cum s-a transformat strada Andrei Șaguna în Veneția prin implicare verde: „Am reușit să redăm farmecul străzii” FOTO

În ultimii doi ani, strada Andrei Șaguna s-a transformat într-o mică Veneție. Asociația Daisler a donat sute de ghivece cu flori localnicilor, pe care le-au amplasat în stradă.

Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Centrul Verde, pe strada Andrei Șaguna/ Foto: Centrul Verde Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Centrul Verde, pe strada Andrei Șaguna/ Foto: Centrul Verde

 

 


Sute de ghivece de flori colorate și plante verzi au fost donate până acum de asociația Daisler și partenerii săi locuitorilor și micilor afaceri de pe strada Andrei Șaguna. Scopul acțiunii, înscrisă în proiectul Centrul Verde, a fost acela de a arăta publicului ce transformare uriașă rezultă din astfel de demersuri mici. Iar schimbările sunt notabile. 

 


„E culoare la fiecare pas, oamenii se opresc să se fotografieze, se bucură de zonă într-un stil aparte și nu numai. Micile afaceri au început și ele să adopte flori, să cumpere flori, să investească în felul în care arată întreaga zonă, nu doar perimetrul lor. Oamenii ne spun că le-am redat încrederea că se poate face ceva frumos. Chiar duminică, la ultima livrare, ne-au felicitat oameni din Timișoara și Sibiu care au intrat pe stradă atrași fiind de ghivecele noastre. Au adorat instantaneu ideea”, spune Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler și inițiatorul proiectului Centrul Verde. 

Povestea proiectului Centrul Verde a început în anul 2020

În cei trei ani ai proiectului Centrul Verde, locuitorii zonei Piața Muzeului din Cluj-Napoca și străzile adiacente (în 2020), respectiv de pe strada Andrei Șaguna (2021 și 2022) au beneficiat de câteva mii de ghivece cu mușcate provenite de la producători locali și de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, achiziționate de la aceștia de Asociația Daisler și apoi donate. 


Printre beneficiari s-au numărat clujeni care locuiesc în zonă, dar și reprezentanții unor companii renumite precum Form Cafe, Charlie Cafe, Room, Clinicile Regina Maria, Bistro Viena, Hotel Fullton, Londoner Pub, Itiviti, magazinele Femina, Melania, celebra frizerie și la fel de celebrul ceasornicar de pe Andrei Șaguna, Golden Pigs, Elements - Barista Crew, Old Pub sau Beer Wall ori instituții precum Universitatea de Artă și Design sau Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Dacă majoritatea ghivecelor au fost oferite cu titlu gratuit, au fost și situații în care oamenii au decis să susțină proiectul achitând contravaloarea câtorva dintre ghivecele primite. 

Concluzia: dacă în 2020 ghivecele cu plante însemnau o pată timidă de culoare în designul majorității teraselor și barurilor din zona Piața Muzeului, în 2022 au apărut ghivece mari cu arbori și copăcei, jardiniere cu flori și aranjamente verzi în multe zone centrale ale orașului, aduse și amenajate de cei cărora Centrul Verde le-a vorbit direct. Și deși nu ne putem asuma întregul merit pentru înverzirea teraselor sau a geamurilor clădirilor din centru, putem cu certitudine susține că am contribuit la schimbare și că am fost imboldul necesar. 


Centrul Verde va continua și în 2023, fiind o inițiativă a Asociației Daisler, sprijinită financiar de Consiliul Județean Cluj, de companiile Yardi și Daisler Print House. 

Toate florile au fost donate prin procese verbale de predare-primire, astfel că fiecare plantă are un îngrijitor al cărui menire e să se asigure că planta va fi udată și va bucura trecătorii din zonă. 


„Practic, prin acest proiect încercăm să cosmetizăm o nouă zonă a Clujului. Am avut parte de parteneri deschiși, de beneficiari încântați și de rezultate care ne bucură privirile cu fiecare pas. Împreună am reușit să redăm farmecul străzii Andrei Șaguna, un farmec care nouă ni se pare că aduce cu atmosfera din orice oraș din centrul și vestul Europei”, spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului. 

Asociația Daisler este un ONG fondat în 2016 la Cluj-Napoca, preocupat de procese de reactivare urbană la nivel național și internațional. Asociația Daisler organizează Strada Potaissa - Piața de flori altfel, considerat unul dintre cele mai bune proiecte de reactivare urbană din țară, Lights On - festivalul de instalații de lumină și Blue Monday. 

 

CITEȘTE ȘI:

Strada Andrei Șaguna e superbă! A fost „îmbrăcată” în sute de ghivece cu flori: „O imagine ca-n Veneția” FOTO

Plante „altfel” la piața de flori. Pentru prima dată au fost aduse și plante carnivore pe strada Potaissa

abonare newsletter