Timp Liber
Cetatea Liteni, un loc încărcat de istorie și dominat de mister. Destinație de weekend lângă Cluj-Napoca
Weekend-ul se anunță unul potrivit pentru drumeții. Aflată la puțin peste 30 de kilometri de Cluj-Napoca este una dintre cele mai captivante cetăți-ruine din toată Transilvania și anume Cetatea Liteni.
Aflată la puțin peste 30 de kilometri de Cluj-Napoca este una dintre cele mai captivante cetăți-ruine din toată Transilvania și anume Cetatea Liteni/ Foto: Cipri Ștefancu - Facebook
Acest weekend se anunță unul potrivit pentru drumeții.
Există numeroase obiective turistice pe care le puteți vizita odată cu venirea primăverii, fie pentru a merge într-o drumeție și a face puțină mișcare, fie pentru a petrece timpul într-un loc liniștit, departe de aglomerația orașului.
O astfel de destinație se află la doi pași de Cluj-Napoca, la circa 30 de kilometri de oraș. Este vorba despre Cetatea Liteni.
Cetatea Liteni, un loc învăluit în mister
Deasupra Văii Iara se înalță Cetatea Liteni sau cum mai este cunoscută drept Cetatea Lita, o comoară a Transilvaniei cu un trecut învăluit în mister.
Cetatea a fost atestată documentar încă din anul 1324, sub numele de Castrum Leta. În anul 1405 regele maghiar Luxemburgi Zsigmond a dăruit-o orașului Cluj, împărțind ulterior moșiile cetății în trei părți: lui Jakcs János, judecătorului Vána, respectiv voievodului László de Beiuș.
După moartea lui Zsigmond, fortăreața a trecut în proprietatea lui Losonczi Dezső, apoi în cea a lui Herepei Márk.
În anul 1456, Iancu de Hunedoara a dăruit cetatea verișoarei lui Pongrácz János, Csolnokosi Klára, fortăreața trecând apoi prin mâinile mai multor proprietari, printre care Perényi Orsolya, Corvin János, Balassa Ferenc sau Ártánházi Bornemissza Boldizsár.
Declinul cetățenii a început în 1562, atunci când edificiul a fost grav avariată după o explozie în magazia de pulbere din subteran, în urma unui asediu.
Géczi János a fost cel care a făcut din nou locuibilă cetatea, după ce a dobândit drepturile în 1569. Descendenții săi au locuit acolo timp de un secol, până în a doua jumătate a secolului XVII. De aici provine și denumirea „Cetatea Géczy”, o familie în urma căreia au rămas o sumedenie de legende. Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.
Nu există date precise asupra datei sau motivului pentru abandonarea cetății însă istoricii spun că abandonarea definitivă a edificiului s-a întâmplat după anul 1711, odată cu încheierea Tratatului de la Satu Mare și finalul luptelor curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea.
Cum putem ajunge la Cetatea Liteni?
Pentru a ajunge la Cetatea Liteni pornind din Cluj-Napoca urmează traseul Florești – Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla – Lita – Liteni – Săcel – DJ 107N (drumul spre Valea Ierii) – Moara de Pădure.
Traseul pornește din Moara de Pădure. Mașina cu care ați ajuns trebuie lăsată în parcare, iar drumul până la Cetate nu durează mai mult de 30-40 de minute. Deși drumul înspre cetate nu e marcat în vreun fel, drumeții se pot lua după cărarea bătucită care traversează satul până ajunge la marginea pădurii.
Traseul începe cu urcarea pe un drum îngust pe lângă o fostă pensiune. Ajunși la margine, drumeții trebuie să traverseze păduricea în căutarea unui pârâu. După ce în apropiere se arată pârâul pomenit de săteni, drumeții trebuie să-l traverseze astfel încât apa să curgă în dreapta lor.
De aici drumul duce la deal înspre trunchiul imens al unui copac retezat de vânt. Aici pare să se termine drumul, însă din spatele copacului căzut, apare o cărare mai îngustă care duce înspre marginea pădurii. După mai multe minute de mers, se zărește în față ieșirea din pădure, iar acolo, după luminiș se află Cetatea Liteni care veghează înconjurată de copaci.
Mereu înainte de a porni la drum pentru o drumeție trebuie să verificați vremea, pentru a fi pregătiți de orice.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: