Timp Liber

„Uniți prin Muzică”, un proiect caritabil al Rotary Club Cluj-Napoca Hoia pentru sprijinirea copiilor răniți din Ucraina

„Uniți prin Muzică” este un proiect caritabil al Rotary Club Cluj-Napoca Hoia, ajuns acum la cea de a doua sa ediție.

 

Evenimentul este rezultatul colaborării cu muzicieni de renume mondial și își propune să contribuie la achiziționarea unui aparat medical pentru secția de Traumatologie Pediatrică din cadrul Spitalului din Cernăuți,  greu încercat în urma războiului din Ucraina.



Spitalul din Cernăuți 

Rotary Club Cluj-Napoca Hoia invită în acest scop pe toți iubitorii de muzică, în data de 26 aprilie 2023, începând cu ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, la un concert caritabil pentru strângere de fonduri.


Medicii din Cernăuți, de la secția de Traumatologie a Spitalului pentru Copii din oraș, care acordă asistență medicală copiilor cu profil traumatologic, ortopedic și neurochirurgical spun că au mare de nevoie de a procura un aparat medical artroscopic. De când a început războiul sunt mulți copii cu traume la articulații și au nevoie de această asistență medicală.

Copiii din Ucraina vin cu aceste traume direct din război sau ajung să se afle de ele în cadrul spitalului. Pe parcursul unei luni sunt aproximativ 20-30 de copii cu traume la articulații. „În acest sens avem mare nevoie de acest aparat artroscop care poate opera articulațiile cu un aport minim invaziv, astfel perioada post operatorie fiind mai ușoară, mai scurtă și cu mai puțin stres pentru copii. Copiii din Bucovina vor fi recunoscători dacă vom putea procura acest aparat cu ajutorul vostru!”, transmit medicii de la secția de Traumatologie a Spitalului pentru Copii din Cernăuți.


Concertul va avea în repertoriu interpretări de Vivaldi, Haydn și Ligeti susținute de către celebrul violoncelist Reinhard Latzko și de către dirijorul Ion Storojenco, asistați de către o orchestră de 26 de membri.

În programul muzical se vor regăsi Uvertura operei „L’isola disabitata” Hob. XXVIII:9 de Joseph Haydn, Concertul pentru violoncel și orchestră în Re Major de Joseph Haydn, Hob. VIIb:2, precum și Concertul pentru două violoncele în Sol minor, RV 531 de Antonio Vivaldi.


Ca o supriză, programul muzical va fi completat cu Concertul pentru violoncel și orchestră de György Ligeti, un celebru compozitor născut la Târnăveni în anul 1923, a cărui piesă pentru orchestră „Atmosphères” a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „2001: O odisee spațială”.

Cine vor fi vedetele serii
Reinhard Latzko este unul dintre cei mai multilaterali violonceliști ai generației sale. Pe lângă cariera sa extinsă de interpret, el și-a făcut un nume mai ales ca profesor de violoncel de succes. Din 2003 este profesor la Universitatea de Muzică și Artele Interpretative din Viena.


Violoncelistul Ion Storojenco, născut la Chișinău, în Republica Moldova, este un muzician cu o paletă vastă de activități scenice. În calitate de solist a evoluat cu orchestre din România, Moldova, Austria, Germania și Egipt, fiind colaborator al celebrei Filarmonici din Viena. Ion cântă pe un instrument din 1802 al lutierului englez Thomas Kennedy. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter