Timp Liber

Șase castele din apropierea Clujului care merită vizitate. Sunt perfecte pentru o excursie de weekend

Șase castele din apropierea Clujului perfecte pentru o excursie de weekend.

Castelul Bánffy din Bonțida /FOTO: Electric Castle - Facebook Castelul Bánffy din Bonțida /FOTO: Electric Castle - Facebook

 

 


Pentru cei care vor să evadeze din aglomerația din Cluj-Napoca și vor să experimenteze o parte de istorie, am alcătuit o listă cu cele mai bune castele de vizitat din apropierea Clujului.

 


Castelul Bánffy, Bonțida

Castelul Bánffy din Bonțida este una dintre cele mai impresionante reședințe nobiliare din Transilvania, situată la doar 30 de km de Cluj-Napoca. Astăzi, castelul funcționează ca un centru educațional și cultural, atrăgând anual peste 50.000 de vizitatori.

În perioada sa de glorie, castelul a fost supranumit Versailles-ul Transilvănean și a fost construit treptat începând cu secolul al XVI-lea, cu aspectul final obținut în mijlocul secolului al XIX-lea. Familia Bánffy a primit domeniul de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. 

Construcția castelului a inclus etape importante realizate în stil renascentist și baroc, dar clădirea nobiliară, transformată într-un ansamblu castelar, păstrează și elemente din perioadele rococo, clasicistă și neogotică. Înainte de începutul secolului al XIX-lea, castelul fortificat cu ziduri și turnuri putea fi accesat prin turnul de poartă de șapte niveluri. 

În mijlocul secolului al XVIII-lea, reședinței i s-a adăugat o curte de onoare barocă, iar clădirile acesteia au adăpostit o școală hipică și un grajd. După demolarea turnului de poartă, familia a construit o moară în apropiere, care a fost folosită de comunitatea locală până în anii 1960. În secolul al XVIII-lea, a fost creat un parc francez în jurul castelului, care mai târziu a fost reamenajat într-un parc romantic. Datorită acestuia, aripa dinspre parc a fost refațadizată în stil neogotic.

Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10-20, iar studenții și elevii beneficiază de reduceri la biletele de intrare.

Castelul Banffy /FOTO: Bánffy Castle, Bontida - Facebook

 



Castelul Banffy, Răscruci

La aproximativ 6 km distanță de Bonțida, se află un alt castel care a aparținut familiei Bánffy. Construit între anii 1809 și 1820, Castelul Bánffy din Răscruci este un exemplu de arhitectură eclectică și a servit ca reședință de vară a familiei. Din păcate, astăzi a mai rămas doar Pavilionul, corpul principal al clădirii, de la balconul căruia putem admira întreg domeniul. 

Cu toate acestea, salonul de primire reprezintă atracția principală a castelului, unde se păstrează un bufet de lemn, o vitrină și o sobă de teracotă verde, toate având valoare artistică. După cel de-Al Doilea Război Mondial, castelul a fost naționalizat, iar între anii 1967 și 2007 a găzduit Școala Specială din Răscruci, ceea ce a ajutat ca locul să nu se degradeze.

Castelul Banffy din Răscruci /FOTO: wikipedia

 


Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău

Castelul Rákóczi-Bánffy, construit în secolul al XV-lea, se află în localitatea Gilău. Inițial, a fost administrat de episcopia Oradea și apoi de cea din Transilvania. De-a lungul timpului, a avut mai mulți proprietari celebri, precum Mihai Viteazul, Gheorghe Basta, Gheorghe Rákóczi I și Gheorghe Rákóczi II, iar apoi a fost modificat semnificativ de către Gheorghe Bánffy. 

În perioada comunistă, castelul a fost folosit ca sediu pentru administrația publică și a găzduit o școală pentru copiii cu dizabilități și un centru de tabere. În prezent, castelul se află în proces de restaurare, pentru a-i reda strălucirea de odinioară. 


Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău /FOTO: Castel în Transilvania - Facebook 

 


Conacul „Octavian Goga”, Ciucea

Muzeul Memorial „Octavian Goga” se găsește în Ciucea, în fostul conac al poetului. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului XIX de către un avocat, iar mai apoi a ajuns în posesia lui Octavian Goga, care a investit în restaurarea acesteia și a adăugat și câteva anexe. Conacul a fost renovat în stilul brâncovenesc, iar după moartea poetului, urmașii săi au donat proprietatea statului român. Din acel moment, conacul a fost transformat în muzeu, care poate fi vizitat zilnic între orele 09-17. 

În cadrul muzeului sunt expuse diferite obiecte personale ale lui Octavian Goga, dar și alte exponate care ilustrează viața și activitatea sa. De asemenea, muzeul găzduiește periodic expoziții și evenimente culturale dedicate poetului.

Conacul se află la aproximativ 70 km de Cluj-Napoca.

Conacul „Octavian Goga” din Ciucea /FOTO: wikipedia

 


Castelul Kornis, Mănăstirea

În satul Mănăstirea, la aproximativ 58 km de Cluj, se află unul dintre cele mai impresionante castele în stil renascentist din zonă, Castelul Kornis. Deși este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, castelul nu este restaurat sau întreținut. Cu toate acestea, este o atracție turistică populară, fiind renumit pentru statuile cu inorogi de la intrare, care au inspirat multe povești și legende. Castelul a fost construit între anii 1573 și 1593 și a fost proprietatea familiei Kornis. 

Din păcate, istoria recentă a castelului nu este una fericită. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o parte din castel a fost distrusă, iar ulterior, în perioada comunistă, colecțiile sale au fost incendiate sau distruse.


Castelul Kornis din Mănăstirea /FOTO: wikipedia

 


Castelul Kemeny, Luncani

Castelul Kemeny din satul Luncani, situat la aproximativ 54 km distanță de Cluj, a fost construit în secolul al XVIII-lea și a aparținut familiilor Kemeny și Bánffy. Din păcate, în ultimii 28 de ani, clădirea a fost lăsată în paragină din cauza conflictelor dintre moștenitori, iar mobila și obiectele din interior au dispărut treptat. 

Cu toate acestea, castelul este încă o atracție turistică populară și localnicii speră că numărul vizitatorilor va crește. 

Castelul Kemeny din Luncani /FOTO: wikipedia

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, în topul destinațiilor de Paște ale românilor. Marile orașe, stațiunile balneare și de la munte, cele mai multe rezervări

TOP cinci locuri de vizitat în apropiere de Cluj-Napoca în weekend

Ultimele Stiri
abonare newsletter