Timp Liber
Cheile Turenilor, destinație de weekend pentru iubitorii de aventură și natură
Vremea din acest weekend se anunță una potrivită pentru drumeții și pentru a scăpa de aglomerația urbană. Cheile Turenilor este o destinație perfectă pentru o escapadă la iarbă verde.
heile Turenilor este o destinație perfectă pentru o escapadă la iarbă verde/ Foto: Mihaela Nedelciu - Facebook
Ziua de sâmbătă se anunță una plăcută pentru drumeții și o „evadare” din aglomerația urbană.
Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj.
Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.
Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.
În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.
Cheile Turenilor, o destinație de care te îndrăgostești la prima vedere
Cheile Turenilor se afla situate între satul Tureni şi satul Copăceni, pentru a ajunge aici fiind nevoie să te abați de pe drumul european E60 ce urmează ruta Cluj-Turda. Accesul este posibil pe două părţi, fie din Tureni, fie prin Copăceni, înainte de Turda.
După acces, urmăriţi un marcaj, destul de rar întâlnit, cu un punct albastru.
Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a realizat în anul 2020 două noi trasee turistice în zona Cheilor Turenilor și anume Circuitul versanților (punct albastru) și traseul de legătură cu Cheile Turzii (triunghi albastru).
Circuitul Cheilor Turenilor oferă de pe cei doi versanți o perspectivă spectaculoasă asupra defileului străbătut de Pârâul Racilor. În lungime de 4,5 km și cu o diferență de nivel de 260 de metri, traseul este unul ușor și poate fi parcurs tot timpul anului. Punctul de plecare este în parcarea din fața Centrului de Informare Turistică din Tureni.
Poteca urmărește apoi creasta versantului drept al cheilor, iar după ce sunt depășite toate formațiunile stâncoase, virează la stânga și coboară prin Pădurea Copandului până în avalul defileului. Punctul albastru continuă pe versantul stâng cu o urcare până pe culme (zona Țancurilor) iar apoi revine, urmând culmea, până în punctul de plecare.
Cel de-al doilea traseu face legătura între cele mai cunoscute defilee ale județului Cluj: Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Ruta, marcată cu triunghi albastru, are o lungime de 9,4 km și o diferență de nivel de 300 de metri, traseul este practicabil tot anul și se parcurge în 3-5 ore, în funcție de condiția fizică a turiștilor. Traseul are același punct de plecare – parcarea din fața Centrului de Informare Turistică din Tureni, străbate defileul Cheilor Turenilor, apoi Pădurea Copandului, urcă spre Autostrada Transilvania pe care o subtraversează, trece pe la Izvorul Romanilor și merge spre Cheile Turzii, străbătând, spre final, Pădurea Vapa. Punctul final este în zona refugiului Salvamont Cheile Turzii.
Este un traseu considerat de dificultate medie, întrucât una dintre variante este parcurgerea defileului Cheilor Turenilor pe echipările gen via ferrata, realizate de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, pentru a evita traversarea apei. Această variantă necesită echipament (ham, cască, lonje). Dacă Pârâul Racilor nu este mare, defileul se poate parcurge și pe veche cărare turistică, necesitând însă traversarea de câteva ori a apei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: