Timp Liber

Cum să călătorești cu câinele în autobuz? Sfaturi pentru o călătorie plăcută și regulile CTP Cluj

O asociație din Cluj le oferă stăpânilor de câini câteva sfaturi pe care să le pună în practică atunci când animalul de companie îi însoțește în autobuz.

Asociația Dog Assist le explică stăpânilor de câini cum să călătorească alături de „blănoșii” / Foto: Instagram - Dog Asisst Asociația Dog Assist le explică stăpânilor de câini cum să călătorească alături de „blănoșii” / Foto: Instagram - Dog Asisst

 

 


Asociația Dog Assist le explică stăpânilor de câini cum pot să călătorească în autobuz, tren sau alte mijloace de transport în comun, când sunt însoțiți de animalul de companie, ca experiența să fie mai plăcută atât pentru ei, cât și pentru ceilalți călători.


„Câteva sfaturi ce ar putea face mai placută călătoria pentru tine și blănosul tău dar și pentru oamenii din autobuz.


- dacă este posibil alege ore mai puțin aglomerate
- cumpară-i bilet
- așează cainele într-un loc relativ ferit de picioarele oamenilor - ori sub scaun dacă dimensiunea îi permite, ori într-un colț sau pe o laterala, de evitat mijlocul
- întreabă oamenii lânga care te vei așeza dacă sunt comfortabili cu prezența câinelui
- fi atent la câine pe parcursul călătoriei și asigura-te ca se simte relativ calm și în siguranța, oferă-i comfort prin contact fizic sau/și vizual”, au spus cei de la Dog Assist. 

CITEȘTE ȘI:
Floreștiul va avea un parc pentru animalele de companie. Primarul Pivariu: „Au început lucrările!”

 


Reguli pentru animale în transportul public din Cluj

În mijloacele de transport public de călători ale CTP Cluj-Napoca, se interzice transportarea de păsări şi animale vii. Accesul persoanelor însoțite de câini în mijloacele de transport public este permis numai în condițiile respectării Regulamentului privind deținerea câinilor și accesul persoanelor însoțite de câini în Municipiul Cluj-Napoca.

Nerespectarea condițiilor dă dreptul șoferului CTP să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport, iar aceasta este obligată să se conformeze.


CITEȘTE ȘI:
Refugiu pentru animalele bătute sau chinuite de proprietari. Consiliul Județean Cluj își face propriul adăpost pentru necuvântătoare

 

Art. 6: Accesul persoanelor însoțite de câini în mijloacele de transport public (CTP) se face în felul următor:
1. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță 
2. Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, brațe sau cușcă ori geanta de transport 
3. În mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoțit de deținător 
4. Deținătorul achită și compostează și pentru câine un bilet de călătorie
5. Lesa câinelui va fi prinsă de zgardă sau ham
6. Câinele trebuie să fie îngrijit și educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor 
7. Conducătorul autovehiculului are dreptul să solicite persoanei însoție de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate prevederile prezentui articol, iar aceasta este obligată să se conformeze
8. Persoana însoțită de câine va alege cea mai liberă zonă a mijlocului de transport aglomerate; este considerat mijloc vde transport neaglomerat acela care prin numărul de călători permite ținerea câinelui la cel puțin un metri distanță de ceilalți călători.


Nerespectarea acestor reguli poate fi sancționată cu o amendă între 50 și 500 de lei, în funcție de prevederea încălcată de proprietarii de câini.

De asemenea, transportarea pisicilor este permisă numai în cușcă sau geantă de transport pentru animale de companie. Transportarea animalelor de companie mici, altele decât câinii și pisicile, este permisă numai în geantă, cușcă sau alt accesoriu de transport special, cu volumul de maxim 50 cm3.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cruzime fără margini! Câine legat și târât de o mașină. Ce a declarat stăpânul? FOTO

Primăria Florești vrea să ELIMINE abandonul câinilor. Pivariu: „Sterilizarea și microciparea, soluția prin care evităm atacurile asupra oamenilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter