Timp Liber

Clujul de altădată. Parcul Mare, o bijuterie a orașului de peste 190 de ani.

Parcul Mare reprezintă și acum, la peste 190 de ani, o adevărată bijuterie a orașului.

Parcul Mare, o bijuterie a orașului de peste 190 de ani. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/ Fotografie: Szabó Tamás @ Transindex.ro Parcul Mare, o bijuterie a orașului de peste 190 de ani. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/ Fotografie: Szabó Tamás @ Transindex.ro

 

 


O fotografie aeriană făcută în 1950 și postată pe grupul de Facebook Clujul și clujenii surprinde Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu”. 

Parcul din centrul orașului a fost creat la începutul anilor 1830 de către Asociația Femeilor de Binefacere pentru a crea o zonă pietonală. 


Sub supravegherea diferitelor organizații de-a lungul secolului al XIX-lea, a fost îmbunătățit continuu, de exemplu, în anii 1860 a fost săpat iazul, au fost amenajate aleile și a fost construit chioșcul de muzică. 

În 1897 au fost construite pavilionul de patinaj proiectat de Lajos Pákey (în prezent o clădire pe insula vestică a lacului) și Cazinoul. 


Fântâna din fața cazinoului a fost, de asemenea, finalizată în 1897. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul de altădată. Sinagoga Neologă de pe strada Horea, lăcașul de cult vandalizat de legionari în secolul XX

Ultimele Stiri
abonare newsletter