Timp Liber

Descoperă frumusețea naturii. Destinații montane în apropierea Clujului pentru drumeții de neuitat.

Clujul, orașul vibrant și plin de cultură din inima Transilvaniei, nu este doar un centru urban animat, ci și o poartă către unele dintre cele mai impresionante peisaje montane din România.

Cheile Turenilor, una dintre destinațiile pentru un weekend de neuitat/ Foto: Mona Varga - Facebook Cheile Turenilor, una dintre destinațiile pentru un weekend de neuitat/ Foto: Mona Varga - Facebook

 

 


Explorarea munților și a naturii este o modalitate extraordinară de a scăpa de agitația orașului și de a te reconecta cu frumusețea și liniștea pe care le oferă peisajele montane. 

 


În inima Transilvaniei, la doar o scurtă distanță de municipiul Cluj-Napoca, se află o serie de destinații montane care așteaptă să fie descoperite de către cei în căutare de aventură și de conexiune cu natura. 

1.Cheile Turenilor

Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj.


Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.

Cheile Turenilor este o destinație perfectă pentru o escapadă la iarbă verde/ Foto: Mihaela Nedelciu - Facebook

Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.


În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.

Cheile Turenilor se afla situate între satul Tureni şi satul Copăceni, pentru a ajunge aici fiind nevoie să te abați de pe drumul european E60 ce urmează ruta Cluj-Turda. Accesul este posibil pe două părţi, fie din Tureni, fie prin Copăceni, înainte de Turda.


După acces, urmăriţi un marcaj, destul de rar întâlnit, cu un punct albastru.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a realizat în anul 2020 două noi trasee turistice în zona Cheilor Turenilor și anume Circuitul versanților (punct albastru) și traseul de legătură cu Cheile Turzii (triunghi albastru).

Circuitul Cheilor Turenilor oferă de pe cei doi versanți o perspectivă spectaculoasă asupra defileului străbătut de Pârâul Racilor. În lungime de 4,5 km și cu o diferență de nivel de 260 de metri, traseul este unul ușor și poate fi parcurs tot timpul anului. Punctul de plecare este în parcarea din fața Centrului de Informare Turistică din Tureni.

Poteca urmărește apoi creasta versantului drept al cheilor, iar după ce sunt depășite toate formațiunile stâncoase, virează la stânga și coboară prin Pădurea Copandului până în avalul defileului. Punctul albastru continuă pe versantul stâng cu o urcare până pe culme (zona Țancurilor) iar apoi revine, urmând culmea, până în punctul de plecare.

2.Țâcla Gavrii

O altă destinație perfectă pentru weekend este Țâcla Gavrii. Aceasta se află la aproape 50 km de Cluj-Napoca, în apropiere de comuna Mărișel.

Locul este apreciat mai ales pentru vederea impresionantă de care dispune. De pe Țâcla Gavrii puteți observa în depărtare chiar și case din Măguri Rătăcău.

Varianta pe care se poate ajunge este Gilău, Someșul Cald și dreapta, spre Mărișel. Ajunși în Mărișel continuați pe drumul județean 107T spre Cabana Lacota. Lași mașina într-o parcare și te pregătești de urcatul spre potecă prin pădure care te duce la Țâcla Gavrii. Vei fi întâmpinat de un semn care te anunță că ai ajuns la destinație „Ai aici Țâcla Mare. Liniște și relaxare!”

Semnul care te întâmpină la intrare/ Foto: Svetlana Tugaliova - Facebook

3. Cheile Borzești

Cheile Borzești se află la o distanță de 5 km de Cheile Turzii.

Destinație pentru un weekend de neuitat la Cheile Borzești/ Foto: Cheile Borzești - Facebook

Pentru a ajunge la chei care sunt situate la 45 km de municipiul Cluj-Napoca trebuie să mergem pe drumul național DN75 care face legătura între Turda și Câmpeni. Intrăm pe Valea Arieșului, iar la aproximativ 5 km de comuna Moldovenești ajungem la Cabana Buru. În apropierea cabanei există o parcare unde se pot lăsa mașinile.

Cabana se află la aproximativ 300 de metri de intrarea pe traseul marcat al cheilor. Cheile sunt împărțite în două, prima parte fiind cea a Cascadelor Inferioare, iar a doua zonă este cea a Cascadelor Superioare. 

Traseul este împărțit în două sectoare de vizitare, Cascadele Inferioare, marcate cu punct roșu și Cascadele Superioare, traseu marcat parțial cu triunghi roșu, apoi este nemarcat pe lângă albia pârâului.  

Cascadele Superioare sunt o parte de traseu cu stânci și copaci căzuți și o serie de obstacole care înfrumusețează albia pârâului și creează cadrul ideal pentru căderile de apă.

Porțiunea numită Cascadele Inferioare are un grad mai de dificultate decât traseul Cascadelor Superioare, însă cu atenție poată fi parcursă fără mari probleme. Cascadele Inferioare pot fi traversate prin albie doar de persoanele care sunt echipate cu echipament adecvat, cei fără echipament pot merge pe deasupra lor fără nicio problemă.

4.Cheile Baciului 

Este o rezervație naturală, într-o arie protejată de interes național, aflată la doar 8 km distanță de centrul orașului, în nordul Pădurii Hoia-Baciu. Este străbătută de pârâul Valea Popești și Valea Lungă.

Peisajul Cheilor Baciului este îmbogățit de prezența copacilor cu forme deosebite, care contribuie la misterul și farmecul Pădurii Hoia. Originile acestei formațiuni geologice își găsesc rădăcinile în epoca eocenă, conform documentelor comunei Baciu. Rezervația naturală, sculptată de-a lungul mileniilor de către pâraiele Valea Lungă și Valea Popești, este de o importanță deosebită din punct de vedere geologic, paleontologic și botanic.

Cheile Baciului/ Foto: clujtourism.ro

Fiecare aspect al rezervației are o atracție distinctă. Pădurea în amestec, vegetația de pajiște și stâncărie, toate contribuie la bogăția ecologică a acestui loc fermecător.

Deși rezervația ocupă o suprafață mare în Pădurea Hoia, Cheile Baciului se întind pe doar 500 de metri, cu versanți asimetrici ce îți taie respirația. Partea sudică a cheilor este un amalgam de păduri, ierburi și vegetație de stâncă, dispuse într-un mod ciudat, care a inspirat multe legende și povești despre prezențe supranaturale. Încă de la primul pas, privirea este captivată de acest spectacol natural.

În contrast, partea nordică a cheilor este caracterizată de stânci abrupte și prezența notabilă a depozitelor fosiliere. Acest peisaj este perfect pentru cei pasionați de cățărare, oferind terenuri ideale pentru mici escalade și aventuri în aer liber.

Indiferent de destinația aleasă, drumețiile montane din apropierea Clujului promit să ofere aventuri memorabile și să conecteze oamenii cu frumusețea naturală a regiunii. Cu peisaje spectaculoase, aer proaspăt și posibilități nelimitate de explorare, aceste destinații montane sunt o alegere perfectă pentru cei care doresc să scape de agitația urbană și să se bucure de liniștea și frumusețea naturii. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce evenimente vor avea loc joi în județul Cluj? Expoziții, concert și teatru de păpuși.

Prognoza meteo pentru 3 zile, în Cluj. Se anunță un weekend plin cu soare și maxime de 26 de grade Celsius.

Ultimele Stiri
abonare newsletter