Timp Liber
S-au împlinit 69 de ani de la moartea lui George Enescu, geniul muzicii românești
Pe 4 mai, 1955, George Enescu, geniul muzicii românești, trece la cele veșnice, la vârsta de 74 de ani.
S-au împlinit 69 de ani de la moartea lui George Enescu, geniul muzicii românești. Sursă foto: Facebook/ George Enescu Festival
Pe 4 mai, 1955, George Enescu, geniul muzicii românești, trece la cele veșnice, la vârsta de 74 de ani.
George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă. Tatăl său, Costache, a urmat cursurile Seminarului Teologic Veniamin Costachi – Neamţ, dar nu a urmat calea preoţiei, scrie basilica.ro.
A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a avut primul concert.
Între 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii. Se perfecţionează la Conservatorul din Paris (1895 – 1899) sub îndrumarea profesorilor José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.
CITEȘTE ȘI:
Vioara lui Enescu: un turneu inedit la oraşe şi la sate
În anul 1913 a înfiinţat şi a susţinut din fonduri proprii Premiul naţional de compoziţie George Enescu. A fost acordat anual până în 1946.
S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti. A fost preşedinte între anii 1920 – 1948. Compoziţia sa cea mai valoroasă este Oedip. A lucrat mai bine de 10 ani la această lucrare finalizată în 1931, pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care îi va deveni soţie în 1937.
În perioada ce a urmat celui De-Al Doilea Război Mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde moare pe 4 mai, în 1955.
În testamentul său din 1945 şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a fi înmormântat creştineşte, adăugând cu creionul pe spatele plicului sigilat, lăsat lui Romeo Drăghici: „Doresc ca înmormântarea mea să fie cât mai simplă, în schimb, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri. George Enescu, în 14 iulie 1945.
CITEȘTE ȘI: