Timp Liber

1 Iunie - Ziua Internațională a Copilului. Astăzi este sărbătoarea celor mici.

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. În fiecare an pe 1 Iunie este Sărbătoarea Copiilor.

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar/ Foto: Consiliul Judetean Cluj - Facebook Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar/ Foto: Consiliul Judetean Cluj - Facebook

 

 


Ziua de 1 iunie este sărbătoarea copiilor.

 


Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a recomandat, prin rezoluţia 836, adoptată la 14 decembrie 1954, ca toate ţările să instituie o Zi universală a copilului, pentru promovarea colaborării internaţionale şi a conştientizării problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume, dar şi a bunăstării acestora, sugerând guvernelor ca această zi să fie celebrată la o dată pe care fiecare ţară o consideră potrivită.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie şi la protecţie împotriva violenţei.


În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care a fost modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, în România, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.


Initiaţiva legislativă, înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din 84 de parlamentari din toate partidele politice, a făcut parte din campania ce a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pe locuri, fiți gata, start! 10.000 de rătuște vor fi lansate pe râul Someș, de 1 Iunie.

Evenimente pentru toate vârstele de 1 iunie. Cluj-Napoca se transformă într-un oraș al copilăriei timp de două zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter