Timp Liber

Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România. Cum a început povestea pieței de flori „altfel”?

În fiecare an, în luna iunie, Potaissa este transformată în cea mai frumoasă stradă din România. Anul acesta evenimentul are loc între 21 și 24 iunie.

Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România | Foto: Strada Potaissa - Facebook Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România | Foto: Strada Potaissa - Facebook

 

 


Strada Potaissa din municipiul Cluj-Napoca se transformă și în 2024 în cea mai frumoasă stradă din România. 

Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România | Foto: Strada Potaissa - Facebook

Pe strada Potaissa se desfășoară unul dintre cele mai unice Street Delivery-uri din țară, un târg de flori atipic ce readuce culoarea și împrospătează atmosfera străzii cu miresmele și evenimentele sale.


„Strada Potaissa a avut mereu opțiunea, puterea și ambiția să se întindă, să fie mai mare, să ocupe un loc mai mult, să iasă pe două sau pe trei străzi (să le denumim, inserăm în concept), să nu mai refuzăm vendori, să aducem mai mult verde și să creștem numărul vizitatorilor și mai mult. Doar că n-am vrut. Am descoperit de multă vreme că e ceva magic pe strada asta, ceva care necesită aer ca să respire, să fie văzut. Care n-are nevoie de zeci de mii de oameni, ne bazăm pe cei care ne cunosc și pe cei care îi cunosc pe ei și tot așa”, a scris Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului, pe pagina de Facebook.

Cum a început povestea pieței de flori „altfel”?

Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, Andi a declarat că piața de flori „altfel” a început în 2017. 


„Biroul meu e chiar în fața străzii și vedeam ce se întâmplă pe stradă și mereu mi-am dorit să pot face ceva, să pot contribui la transformarea zonei. De acolo s-au conectat punctele și am ajuns să facem un Street Delivery, dar l-am îmbrăcat într-o piață de flori atipică. Avem invitați fondatorii celui mai ascultat radio online din România și unul dintre cele mai ascultate din lume, OffRadio din Grecia. Ei vor avea două sesiuni de întâlnire cu fanii și vor pune muzică pe strada Potaissa, în premieră. E prima dată când ies din Grecia, la invitația unui eveniment și mai mult, un eveniment care nu e dedicat muzicii și cumva i-a atras și pe ei să vină în Cluj”, a declarat Andi Daiszler. 

Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România | Foto: Strada Potaissa - Facebook

„De 8 ani de zile facem ceva ce mereu mi-a dat cu virgulă”

Andi Daiszler a explicat că între organizatorii evenimentului și vendori s-a creat, în 8 ani de zile, o relație „pe care o ai cu părinții sau cu prietenii buni”. De asemenea, inițiatorul proiectului a precizat că de-a lungul timpului le-a explicat sponsorilor și partenerilor că pot fi realizate evenimente în care să nu existe bannere peste tot. 


„Le-am explicat mereu vendorilor că există târguri și piețe de en-gros ghivece și plante și există Piața de flori altfel. Că există târguri de artizanat și de produse tradiționale și există Piața de flori altfel. Că există festivaluri și există Piața de flori altfel. Unde spațiul pe care-l ai pentru tine și pentru gândurile tale e la fel de important ca felul în care vendorul te salută (facem și cu asta instructaj).Le-am explicat sponsorilor și partenerilor că nu e sustenabil să bagi mai mult de 100 de oameni pe stradă deodată, că nu e nevoie de 10000 de oameni la un concert unplugged înghesuit în 100 de metri lungime și 7 lățime, că esența străzii e în ochii și sufletul celor 100 de oameni care vor simți ceva nemaisimțit aici. Și asta e suficient. Că nu trebuie să putem bannere și peste tot. Că e ok să scriem «facem frumos» și «Strada Potaissa» și oamenii vor înțelege. De 8 ani de zile facem ceva ce mereu mi-a dat cu virgulă pentru că e greu de explicat. Pentru că există genul de relație între noi și vendori pe care o ai cu părinții sau cu prietenii buni”, a precizat Andi Daiszler.

Cea mai mică stradă, cea mai mare comunitate

Evenimentul de tip street delivery care transformă strada Potaissa din Cluj-Napoca într-o piață de flori atipică reprezintă un experiment urban ce reactivează peisajul și îi redă viața și farmecul. 15 producători locali din județele Cluj, Satu Mare, Bihor, Mureș, Arad și Timiș vor fi responsabili de culoare, parfum și arome speciale ce se vor răspândi în întregul oraș, la final de iunie. De la plante aromatice precum oregano picant, la plante mediteraneene ce ne duc cu gândul la peisaje fermecătoare din Grecia sau Italia, de la plante carnivore, pereți verticali verzi și până la lavanda cu iz de Provence, toate își fac locul pe Strada Potaissa. Nu lipsesc nici florile în culori aprinse, de sezon, ori arbuștii pentru grădina perfectă sau cactușii pentru balconul transformat într-o oază verde. Strada Potaissa e mereu locul în care cei mai curajoși curioși se întâlnesc cu cei mai experimentați producători. 


CITEȘTE ȘI
O zi până la Strada Potaissa. Piața de flori „altfel” prinde viață pentru al optulea an la rând.

Ediția din 2024 se întâmplă sub egida Cea mai mică stradă, cea mai mare comunitate. 

„Cea mai mică stradă, cea mai mare comunitate nu sunt doar vorbe în vânt. Un eveniment care se desfășoară pe 100 metri liniari și 7 lățime a ajuns nu doar să bucure un public fidel, dar a ajuns să fie vizibil și continuă să dobândească vizibilitate la nivel european și internațional. Ce ne dorim noi e să aducem împreună oamenii, să creăm legături și amintiri, redând străzii Potaissa magia și farmecul de altădată. Aceasta este esența evenimentului nostru: să arătăm că, prin gesturi simple și colaborare, putem înfrumuseța și reînvia orice spațiu urban”, a declarat Andi Daiszler, inițiator al evenimentului. 

Potaissa, transformată în cea mai frumoasă stradă din România | Foto: Strada Potaissa - Facebook

Premiere muzicale pe strada Potaissa

Strada Potaissa a fost mereu un loc al explorării muzicale. Pentru că o atmosferă de poveste are nevoie de un fundal muzical de poveste. Dacă până acum artiști locali au încântat publicul eclectic, de această dată anunțăm o premieră națională. Fondatorii OffRadio, unul dintre cele mai ascultate posturi de radio online din Europa și din lume, ajung în premieră să întâlnească publicul fidel din România și fac asta nu la un eveniment muzical, ci în mijlocul pieței de flori altfel. Potrivit propriilor măsurători de audiență, România e a doua piață de fani după Grecia pentru dj-ii și producătorii offradio, cu o bază de câteva zeci de mii de ascultători. Nu lipsește din line-up-ul consacrat nici Digitalove, dj-ul clujean îndrăgostit de Strada Potaissa – Piața de flori „altfel”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Surprize la piața de flori „altfel”. Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului: „Arătăm că prin gesturi simple și colaborare, putem înfrumuseța și reînvia orice spațiu urban”

Piața de flori „altfel”, lăudată de Ambasada României în SUA: „Știați că în Cluj-Napoca este o stradă care primăvara se transformă în piață de flori?”

Strada Potaissa se transformă. Piața de flori „altfel” prinde viață pentru al optulea an la rând.

Ultimele Stiri
abonare newsletter