Timp Liber

Numărul vizitatorilor străini în România, în creștere în primele 5 luni din 2024. Clujul, în topul județelor vizitate de turiști.

Turismul în România a crescut în primele cinci luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. Clujul se află în topul județelor vizitate de turiști.

Clujul, în topul județelor vizitate de turiști| Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Clujul, în topul județelor vizitate de turiști| Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 2,5%, în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 2,2%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 


Potrivit sursei citate, din totalul raportat în cazul sosirilor, turiştii români au avut o pondere de 81,6%, în timp ce vizitatorii străini au reprezentat 18,4%.

De asemenea, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, înnoptările în structurile de primire turistică (plus apartamente şi camere de închiriat) au fost de 8,485 milioane, mai multe cu 2,2% în comparaţie cu primele cinci luni din anul precedent. Şi în acest caz, ponderea cea mai mare au avut-o turiştii români, cu 79,3% din total, restul până la 100% revenindu-le turiştilor străini.


Raportat la primele cinci luni din anul anterior, la finele lunii mai din 2024, durata medie a şederii a fost de 1,9 zile pentru turiştii români şi de 2,1 zile pentru cei străini.

Clujul, în topul județelor vizitate de turiști

Statistica oficială evidenţiază că, pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) a înregistrat valori mai mari în Bucureşti (764.600 de persoane), Braşov (544.400) şi Cluj (230.600), iar înnoptările turiştilor au fost mai numeroase în Bucureşti (1,535 milioane de persoane), Braşov (1,017 milioane) şi Prahova (444.400).


În funcţie de ţări, din ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai, anul curent, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini în România pentru cazare în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au provenit din: Italia (87.600 de persoane), Germania (78.700) şi Regatul Unit al Marii Britanii (49.000).

În intervalul analizat, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 4,953 milioane de persoane, 1,909 milioane dintre aceştia provenind din ţările Uniunii Europene.


La capitolul plecări în străinătate, au fost înregistraţi 6,987 milioane de vizitatori români. Majoritatea dintre ei (68%) au ales să se deplaseze cu mijloace de transport rutiere, iar aproape o treime (31,2%) cu avionul.

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul lunii mai 2024, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 4,4%, faţă de luna similară din din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 5,2%

Din numărul total de sosiri, raportat în intervalul de referinţă, cel al turiştilor români au reprezentat 79,4%, iar sosirile turiştilor străini, restul de 20,6%.

În acelaşi timp, la capitolul înnoptări, în luna mai 2024, turiştii au reprezentat majoritatea cu o pondere de 78,2%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat 21,8% din total. Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile, în cazul turiştilor români, respectiv de 2,1 zile la turiştii străini.

Datele INS relevă, totodată, că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna mai din anul curent, au însumat 1,036 milioane de persoane, din care turiştii din ţările Uniunii Europene au reprezentat 35,9% din total (372.400). Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, consemnate la frontieră, au fost de 1,317 milioane de persoane, 81,3% dintre aceştia preferând utilizarea mijloacelor de transport rutiere şi 17,8% a mijloacelor de transport aeriene.

INS precizează că, în urma aderării României la Spaţiul Schengen (maritim şi aerian), la data de 1 aprilie 2024, începând cu luna aprilie a acestui an, informaţiile referitoare la sosirile vizitatorilor străini în România şi plecările vizitatorilor români în străinătate nu mai sunt comparabile cu cele publicate până la 31 martie 2024. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest „anti-turism”. Mii de persoane au manifestat la Palma de Mallorca împotriva supraturismului.

Turiști, adio! Trucul genial al unui cartier pentru a-și recâștiga liniștea

Ultimele Stiri
abonare newsletter