Timp Liber

CURIOZITĂȚI. De ce scuipă fotbaliștii apa în timpul meciurilor

Mulți spectatori au observat un comportament aparent bizar al fotbaliștilor. Aceștia beau apă din sticlă, doar pentru a o scuipa imediat. Gestul, care la prima vedere pare neobișnuit, ascunde o strategie menită să îmbunătățească performanța sportivilor pe teren.

Fotbaliștii folosesc tehnica „clătirii gurii Fotbaliștii folosesc tehnica „clătirii gurii

 

 


Tehnica, cunoscută sub numele de „clătirea gurii", implică folosirea unei soluții izotonice speciale, nu doar apă simplă. Această soluție conține o combinație de apă, carbohidrați și minerale, asemănătoare unei băuturi energizante, dar fără a fi efectiv înghițită.

 


Asker Jeukendrup, un renumit nutriționist sportiv, a explicat pentru New York Times mecanismul din spatele acestei practici. Atunci când fotbaliștii își clătesc gura cu soluția, timp de doar câteva secunde, receptorii de pe limbă detectează zaharurile prezente, cee ace declanșează o serie de semnale către creier, indicând sosirea iminentă a unor noi surse de energie.

Clătirea gurii: Secretul ascuns al performanței fotbaliștilor la Euro 2024 

Rezultatul acestui „truc" este că mușchii sportivilor se simt mai puțin obosiți, fiind „păcăliți" să creadă că vor primi în curând un nou val de energie. Interesant este faptul că fotbaliștii aleg să scuipe lichidul în loc să-l înghită. Francesca Bomentre, biolog nutriționist, a explicat că înghițirea efectivă a soluției ar fi contraproductivă, deoarece procesele digestive ar consuma prea multă energie, îngreunând și obosind și mai mult jucătorul, notează Focus.


Deși această tehnică a fost inițial dezvoltată pentru sporturi precum alergarea și ciclismul, ea și-a găsit rapid locul și în fotbal. Scopul principal este de a permite jucătorilor să alerge mai mult timp, fără a afecta neapărat precizia șuturilor sau alte abilități specifice.

Cum păcălesc fotbaliștii oboseala: Tehnica de clătire a gurii explicată 

Cercetătorii au descoperit cum „clătirea gurii" poate crește rezistența chiar și în timpul eforturilor intense și intermitente, fără a afecta nivelul glucozei din sânge. Mai mult, utilizarea unui spray cu aceeași soluție ar putea fi și mai eficientă, observându-se o diferență semnificativă în puterea medie la efort comparativ cu utilizarea apei simple.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

CURIOZITĂȚI. De ce piloții nu poartă aproape niciodată barbă?

CURIOZITĂȚI. De ce suntem puși, la aeroport, să scoatem laptopul la controlul bagajelor de mână?

Ultimele Stiri
abonare newsletter