Timp Liber

1 octombrie, Ziua Internațională a cafelei. Arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări.

La 1 octombrie, în fiecare an, începând din 2015, este sărbătorită Ziua internaţională a cafelei.

La 1 octombrie, în fiecare an, începând din 2015, este sărbătorită Ziua internaţională a cafelei | Foto: pixabay.com La 1 octombrie, în fiecare an, începând din 2015, este sărbătorită Ziua internaţională a cafelei | Foto: pixabay.com

 

 


La 1 octombrie, în fiecare an, începând din 2015, este sărbătorită Ziua internaţională a cafelei. În 2014, Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) a declarat ziua de 1 octombrie, drept ziua „celebrării diversităţii, calităţii şi pasiunii sectorului cafelei” şi ca „o oportunitate pentru iubitorii de cafea de a-şi împărtăşi dragostea faţă de băutură şi de a sprijini milioanele de fermieri ale căror mijloace de existenţă depind de recolta aromatică”, potrivit www.internationalcoffeeday.org.

 


Potrivit surselor istorice, arborele de cafea este originar din Etiopia. În jurul anilor 700 d.Hr., o turmă de capre a început să se comporte ciudat, aproape ca şi cum ar dansa. Proprietarul lor, Kaldi, a descoperit nişte boabe roşii, asemănătoare celor de fasole, şi a concluzionat că acestea au fost cauza comportamentului lor. Kaldi a decis să împărtăşească descoperirile sale unui călugăr care avea nevoie de ceva care să-l ajute să rămână treaz toată noaptea în timp ce se ruga; dar o altă poveste susţine că acel călugăr a refuzat şi a aruncat boabele în foc, care au răspândit o aroma plăcută, notează https://nationaltoday.com/.

Astfel, cafeaua şi-a făcut drum prin nord, în Yemen, în secolul al XV-lea, unde boabele au ajuns sub numele de „mocha”. La scurt timp după aceea, cafeaua a devenit cunoscută în Egipt, Persia şi Turcia drept „vinul Arabiei”, iar cafenelele au început să se deschidă sub numele de „Şcoli ale Înţelepţilor”. Noi culturi de cafea au început să fie obţinute în sudul Indiei. În 1560, cafeaua a ajuns în Italia şi, apoi, prin anii 1600 cafenele au început să apară în întreaga Europă. Mai târziu, a ajuns şi pe continentul american.


Arborele de cafea este astăzi cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa, notează www.umfcv.ro. De culoare închisă, amară şi uşor acidă, cafeaua are un efect stimulativ asupra oamenilor, în primul rând datorită conţinutului său de cofeină. Este a doua cea mai populară băutură caldă din lume, după ceai. Cafeaua Arabica şi Robusta sunt singurele tipuri de cafea, ale căror proprietăţi diferă de zona de cultivare. Cafeaua robusta necesită mai multă îngrijire şi atenţie şi este puţin mai scumpă, mai amară şi are mai multă cofeină decât cafeaua Arabica.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cel mai bun moment al zilei pentru a-ți bea ceașca zilnică de cafea

Ce se întâmplă dacă pui un strop de ulei de măsline în cafeaua de dimineață? Ritualul acesta îți va schimba viața

abonare newsletter