Timp Liber
„Ethnologia Galactica”: Expoziție spectaculoasă de LEGO la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. GALERIE FOTO
Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește în această perioadă o expoziție unică, dedicată faimoaselor piese LEGO. Intitulată „Ethnologia Galactica”, expoziția reunește creații spectaculoase realizate din micile cărămizi colorate, aducând în prim-plan diorame fascinante.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește în această perioadă o expoziție unică, dedicată faimoaselor piese LEGO | Foto: Paula COPACIU - monitorulcj.ro
În perioada 2-6 octombrie 2024, Asociația Brickenburg prezintă expoziția „Ethnologia Galactica” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Aceasta reunește construcții impresionante din piese LEGO, de la diorame feroviare până la universuri fantastice. Vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt invitați să participe la ateliere interactive, iar copiii pot concura la construcții rapide.
La muzeul clujean, situat în Cluj-Napoca, pe str. Memorandumului nr. 21, vor fi expuse construcții de dimensiuni impresionante sau modeste, însă de o complexitate admirabilă, realizate din arhicunoscutele piese LEGO(R) sau lucrări din domeniul Toy Photo, realizate de membri ai LUG-urilor Brickenburg – România, LUG Kolege – Serbia, Kockajatek – Ungaria și Fotografia Construttiva – Italia, precum și de invitații speciali de anul acesta, SEV Brick – România, Jonathan Baxter – SUA, Mike Tendino – Confederația Helvetica și Boleslaw Lesmian – Polonia, vor propune publicului călătorii imaginare care se adresează tuturor vârstelor.
„Am ajuns la ediția cu numărul 16. Este una dintre cea mai estică expoziție din Uniunea Europeană. Anul acesta avem participanți din Serbia, Ungaria, Italia și majoritatea lucrărilor sunt creații originale ale membrilor asociației noastre (…) Fiecare proiect durează de la câteva săptămâni sau ani de zile ca să fie realizat. Vizitatorii, folosindu-și imaginația, pot să dea semnificațiile pe care le doresc. Sus la expoziție avem și o secție de toy photo. Fiecare stil de construcție are stilul său, iar aspectul diferă în funcție de tema aleasă de fiecare și de stilul pe care l-a folosit. Avem în sala de lângă a colegului Balogh Laci o zonă de city iluminată și sus lucrarea colegului Emilian Gavrilă cu replica căii ferate, o replică realistă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Sever Alicu, ambasadorul Asociației Brickenburg.
Duminică, 6 octombrie, cei mici pot participa la un concurs de viteză de construcție. Copiii se pot înscrie începând cu prima zi de expoziție.
Diormă construită în 7 ani
Emilian Gavrilă s-a apucat de diorama căii ferate în anul 2017, iar aceasta cu fiecare an mai creștea un metru, ajungând într-un final la 8 metri lungime.
El le-a explicat reporterilor monitorulcj.ro mecanismul prin care trenurile reușesc să se deplaseze pe șine.
„Eu am început să lucrez la această dioramă undeva în 2017 și în fiecare an a crescut câte un metru, doi metri. Acum a ajuns la 8 metri în aproximativ 8 ani (…) Avem mai multe sisteme care au fost produse de LEGO în decursul a 40 de ani de istorie, de mobilism feroviar. Avem sistemul de 4,5 volți cu care LEGO a început, un sistem simplu, dar rudimentar. Este o locomotivă alimentată de o cutie de baterii, în al doilea vagon există cutia de baterii și alimentează motorul acesteia. Pe marginea șinei există niște pini de culoare roșie care ajută la schimbarea polarității și atunci locomotiva când se lovește de pini, comutatorului îi este schimbată polaritatea, iar locomotiva schimbă sensul de mers, înainte sau înapoi”, a declarat Emilian Gavrilă.
Potrivit lui Emilian, în anii 1990 au început să apară mecanisme mai complexe.
„Avem sistemele puțin mai complexe care au apărut în anii 90 și care au înlocuit vechile sisteme. Sistemele de 9 volți care permit eficient locomotivei să tragă curentul din șine. Șinele au o parte metalică, iar în momentul în care motorul ajunge în contact cu șina metalică își trage curent din aceste șine care sunt conectate la un transformator la priză și ai putere continuă (…) Avem un sistem mai modern care nu mai depinde de partea metalică a șinei. Acesta este alimentat de o unitate internă care poate fi o cutie de baterii sau o cutie cu baterii litiu, îți oferă posibilități mult mai performată. Îl poți conecta prin Bluetooth la telefon și o poți comanda prin telefon”, a declarat Emilian.
Expoziția aduce împreună oameni de toate vârstele, iar copiii sunt cei mai entuziasmați.
Andrei, de 10 ani, și-a exprimat bucuria: „Este ca și cum lumea de jucărie prinde viață!”.
David în vârstă de 4 anișori a declarat că exponatul lui preferat este trenul care merge pe șine.
Un tânăr a venit să viziteze Muzeul Etnografic fără să își dea seama de expoziția care se află în muzeu.
„Mai mult am venit pentru exponatele de la Muzeul Etnografic, dar am rămas plăcut surprins să văd Lego”, a declarat acesta.
„Este o experiență minunată, mai ales pentru cei mici, care pot explora și învăța prin joacă”, a transmis unul dintre părinți.
Piața Unirii și TIFF, printre exponate
O surpriză care îi așteaptă pe vizitatori sun două construcții LEGO care arată Piața Unirii în timpul festivalului TIFF și Cazinoul din Parcul Central.
Atelier de construcție cu LEGO
Atelierul de construcție cu piese LEGO(R) va fi la dispoziția publicului pe tot parcursul expoziției, iar copiii vizitatori vor putea să participe la un concurs de viteză de construcție, duminică, 6 octombrie.
Preţul unui bilet de intrare la expoziţia LEGO(R) este 10 lei. Vizitatorii sunt aşteptaţi în perioada 2-5 octombrie, între orele 11:00. – 19:00 şi în 6 octombrie între orele 11.00 – 17.00
Reamintim cu respect publicului vizitator că exponatele nu trebuie atinse, piesele LEGO(R) System puse la dispoziție pentru joacă se adresează celor cu vârsta mai mare de 5 ani, piesele și construcțiile nu pot fi duse acasă, iar supravegherea copiilor este în sarcina părinților sau a altor persoane majore care îi însoțesc.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: