Timp Liber

Cum a devenit cel mai rece loc de pe Pământ una dintre cele mai fierbinți zone de vacanță din lume

Cel mai rece loc de pe Pământ s-a transformat într-una dintre cele mai dorite destinații turistice de lux.

Antarctica, cel mai rece continent al planetei, a devenit destinația-surpriză pentru turiștii în căutare de lux. Foto: University of Universe Antarctica, cel mai rece continent al planetei, a devenit destinația-surpriză pentru turiștii în căutare de lux. Foto: University of Universe

 

 


Numărul vizitatorilor în Antarctica a explodat în ultimii ani, de la doar 7.000 de turiști în anii '90 la peste 122.000 în acest sezon, relatează CNN.

 


Cum se prezintă o vacanță în Antarctica în 2024? Departe de vremurile când turiștii dormeau în paturi suprapuse pe foste spărgătoare de gheață, astăzi ei călătoresc cu nave de croazieră ultramoderne, dotate cu spa-uri, multiple restaurante și baruri de lux.

„În ultimul timp, marile companii de croazieră au făcut salturi uriașe în ceea ce privește experiența de lux, oferind apartamente incredibile la bord, mese excepționale și facilități de top", explică un specialist de la Cruise Critic.


De la expediții spartane la croaziere de lux: Transformarea incredibilă a turismului în Antarctica

Concret, o navă oferă 132 de cabine cu balcoane panoramice, 9 restaurante diferite, 8 saloane și baruri, submarine pentru explorarea apelor înghețate, caiace pentru aventurieri, echipament special pentru temperaturi extreme și experiențe unice, precum picnicuri cu șampanie pe gheață.

„Oamenii vor experiențe autentice și mai multe aventuri de tip bucket-list, mai ales după pandemie. Nu mai așteaptă să-și îndeplinească visurile, iar Antarctica este aproape în fruntea listei tuturor", spune Susana McCurdy, agent de turism.


Prețurile au devenit mai accesibile, iar opțiunile s-au diversificat considerabil. Acum există croaziere de lux cu debarcare pe continent, excursii „doar de privit" la prețuri mai mici, fără coborâre pe uscat (peste 43.000 de turiști au ales această variantă anul trecut), activități speciale precum schi fond și camping sau plimbări pe gheață între pinguini și foci.

Această explozie turistică ridică însă serioase îngrijorări de mediu. Un studiu publicat în 2022 în revista Nature arată că zăpada din Antarctica se topește mai repede din cauza funinginii negre provenite de la navele de croazieră. Fumul se depune pe gheață și atrage lumina soarelui, grăbind topirea.


CITEȘTE ȘI: Începe vacanța de toamnă. Când se reiau cursurile și ce vacanțe vor urma.

Pentru a proteja mediul fragil, s-au impus reguli stricte: turiștii nu au voie să aducă alimente din exterior, trebuie să păstreze distanța față de animale pentru a evita contaminarea cu bacterii, nu au voie să se întindă în zăpadă și este interzisă construirea de hoteluri pe continent conform Tratatului Antarcticii.

Continentul înghețat se încălzește pentru turiști: Cum s-a transformat Antarctica în destinația momentului

„Chiar dacă nu debarcați efectiv în Antarctica în cazul croazierelor simple, tot puteți vedea pinguini, foci, balene și o mulțime de păsări. Este o experiență unică", subliniază un expert.

Spre deosebire de anii '90, când vizitarea Antarcticii era o aventură spartană pe nave rudimentare, astăzi continentul înghețat oferă una dintre cele mai luxoase experiențe turistice din lume. Rămâne de văzut dacă acest boom turistic poate continua fără să afecteze ireversibil cel mai pristiin continent al planetei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vacanțele de Crăciun și Revelion, ținte pentru escroci. Avertismentul specialiștilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter