Timp Liber
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Surprinde-ți invitații cu un desert delicios, fără ouă sau lapte.
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Află cum să pregătești cel mai bun cozonac de post, fără lactoză și să-ți surprinzi invitații.
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide| Foto: savoriurbane.com
Cozonacul de post poate fi la fel de savuros și aromat ca versiunea clasică, dacă folosiți ingredientele potrivite și urmați câțiva pași simpli.
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Ce ingrediente folosim?
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide conține următoarele ingrediente, după rețeta prezentată de savoriurbane.com:
Pentru aluat:
- 500 g făină 000
- 250 ml lapte de migdale (nu conține lactoză)
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- 120 g zahăr pudră
- 4 g sare
- 1 g turmeric sau curcumă (un vârf de cuțit)
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 150 g nucă
- 75 g zahăr
- 10 g cacao
- 35 ml lapte de migdale
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- 200 g stafide
Pentru sirop:
- 50 g zahăr
- 30 ml apă
- un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie
Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Cum preparăm cozonacul?
Acum că avem toate ingredientele pregătite este momentul să ne apucăm de treabă. Pentru aluat se pregătește o maia amestecând zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia. După ce maiaua a stat pe masă 10 minute se adaugă uleiul de floarea soarelui și cel de măsline.
Mai departe adăugăm lapte de migdale, sare, vanilie, coajă rasă de lămâie și 300 g făină și începem să frământăm. După ce am frământat bine aluatul îl lăsăm la dospit timp de o oră jumate într-un loc călduț și ferit de razele soarelui.
Umplutura cozonacului
În timp ce aluatul stă la dospit putem să pregătim umplutura. Luăm cele 150 g de nucă și le prăjim ușor în tigaie. După ce s-au prăjit începem să le zdrobim, însă să fim atenți să lăsăm și câteva bucăți mai mari.
Se adaugă zahăr, cacao și vanilie și se amestecă totul până se omogenizează. La sfârșit se adaugă puțin lapte de migdale.
Umplere și împletire
Luăm aluatul dospit și îl împărțim în două părți egale. Întindem una dintre bucățile de aluat pe masa pe care am presărat făină astfel încât să obținem un dreptunghi de cca. 40×25 cm. Întindem jumătate din umplutură peste aluat și o nivelăm cu grijă. Peste umplutură presărăm 100 g de stafide.
După ce am terminat și cu acest punct, rulăm bine aluatul. Procedăm la fel și cu cealaltă bucată de aluat.Cele două suluri de aluat le așezăm în forma literei X și după începem să le răsucim împreună (o dată într-o parte și o dată în cealaltă) . La final întoarcem capetele dedesubt.
Lăsăm cozonacul într-o tavă la dospit pentru circa 40 de minute în care încingem cuptorul la 170 de grade. Cozonacul se lasă în cuptor circa 20 minute la 170 de grade, apoi 30 de minute la 160 de grade.
Siropul este cea mai simplă parte de făcut. Punem la fiert zahărul și apa. Nu lăsăm să scadă siropul ci îl fierbem doar până se dizolvă zahărul.
Scoatem cozonacul din cuptor și îl pensulăm imediat cu siropul de apă cu zahăr. Acesta va da un luciu frumos cojii.
Acest cozonac de post este o alegere perfectă pentru zilele speciale, sărbători sau pentru momentele în care dorești să oferi ceva special celor dragi. Demonstrând că savoarea nu are nevoie de compromisuri, acest desert va deveni cu siguranță unul dintre preferatele tale. Poftă bună!
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: