Timp Liber
Ce poți face în primul weekend fără restricții, la Cluj-Napoca și în împrejurimi?
După doi ani de pandemie, Guvernul a decis recent să nu mai prelungească starea de alertă pe teritoriul țării noastre, astfel că o serie de restricții au fost ridicate și rămân sub formă de recomandări.
Ce poți face în primul weekend fără restricții, la Cluj-Napoca și în împrejurimi?
Mâine începe așadar primul weekend fără restricții după aproape doi ani, însă autoritățile arată că românii trebuie să păstreze o doză de reținere în ceea ce privește participarea la adunări mari de persoane în spații închise și care nu permit distanțarea fizică. Iată câteva activități prin care să vă bucurați de weekend, fără a vă pune sănătatea în pericol.
Fără limită orară sau de capacitate în restaurante, localuri, cinematografe
8 martie a fost ultima zi de strade de alertă în România. Toate măsurile obligatorii - inclusiv purtatul măștii în interior - au devenit recomandări începând de miercuri, ora 00:01.
Principalele modificări începând din 9 martie:
- masca nu mai este obligatorie, nici în spațiile deschise, nici în spațiile închise, dar este recomandată;
- programul de funcționare al activităților comerciale nu mai este limitat;
- numărul persoanelor nu mai este limitat la evenimente sau alte activități, iar accesul lor se face fără prezentarea certificatului verde;
- persoanele confirmate cu Covid nu mai sunt verificate dacă respectă izolarea.
Recomandările ministrului pentru populație sunt: purtarea măștii în spațiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise; spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic; testarea persoanelor care au simptome și primirea de tratament specific; izolarea în caz de boală.
Astfel, pe de o parte restaurantele, barurile sau cluburile și instituțiile de cultură, cinematografele sau teatrele, pe de altă parte, își pot stabili programul fără limitări și pot funcționa la capacitate maximă.
Plimbare pe jos sau cu bicicleta, în Pădurea Făget
O plimbare prin pădure, în familie sau cu prietenii, departe de gălăgia orașului este o modalitate ușoară și plăcută de a-ți păstra intactă sănătatea fizică și emoțională, în vremurile tulburi pe care le trăim cu totții. Fie că mergi pe jos sau că preferi plimbările cu bicicleta, Pădurea Făget este locul potrivit pentru a te deconecta de la grijile de zi cu zi și a te regăsi.
Pădurea se întinde pe câteva zeci de hectare între cartierul Mănăștur, comunele Florești, Feleac și satul Sălicea, fiind fragmentată în câteva locuri de drumuri de tranzit și de acces, precum și de cartiere de case, relativ nou construite. O porțiune de aproximativ 10 hectare din această pădure, cu numele de Făgetul Clujului, este arie națională protejată și are în componență arbori de fag, gorun, stejar și carpen. De asemenea, Pădurea Făget adăpostește și o faună bogată, reprezentată de o mulțime de specii de păsări, dar și de căprioare, vulpi sau mistreți.
Din fericire pentru clujeni, Pădurea Făget este foarte ușor accesibilă în majoritatea zonelor, atât pe jos, cât și cu bicicleta. Există o mulțime de trasee de plimbare prin inima pădurii, pe alei bătătorite, dar neamenajate oficial, care pot fi frecventate în special în perioadele uscate. Asta dacă nu vrei să faci cunoștință cu noroiul de Făget, care de obicei nu vrea să se dezlipească de pe roțile bicicletei până la prima spălătorie.
Trasee pentru mersul cu bicicleta:
- Mănăștur – Drumul Sfântul Ioan – Făget – Sălicea + opțional spre Moara de Vant – retur. Lungime: 28,4 km; Dificultate: medie.
- Baza Sportivă Unirea (Mănăștur) – Pădurea Făget (Nord) – Făget – Casele Micești – Sălicea (asfalt) – Pădurea Făget (Vest) – Valea Gârbăului – Mănăștur. Lungime: 20,6 km; Dificultate: medie.
- Mănăștur – Drumul Sfântul Ioan – Valea Gârbăului – retur. Lungime: 11 km; Dificultate: ușor.
Au apărut primele flori la Grădina Botanică
Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai apreciate din România şi din estul Europei, fiind înfiinţată în 1920 de profesorul Alexandru Borza. Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice, plante autohtone rare, ameninţate sau vulnerabile.
La început de primăvară, la Grădina Botanică au început deja să apară primele flori. Plantele prevernale, printre care multe specii de ghiocei, sunt deja înflorite. Începând cu 1 martie, programul de vizitare al Grădinii Botanice este între orele 9:00 și 18:00.
Weekend în cele mai râvnite zone din județ
O destinaţie mai degrabă necunoscută la nivel naţional în urmă cu 10-20 de ani, zona lacului de acumulare Tarniţa, comune precum Râşca, Mărişel sau Gilău au devenit astăzi mult mai populare şi vizibile pe platformele de socializare. Zona este perfectă pentru drumeții, având multe trasee și obiective turistice. Cum altfel să privești uimitorul baraj și natura care-l înconjoară dacă nu de la înălțime, de la Piatra lui Lucaci, un loc de belvedere mirific din zonă? Cum acest loc concurează și Piatra lui Dan, amplasată puțin mai departe, tot lângă Lacul Tarnița.
Cele mai importante obiective turistice pe care le regăsim în Gilău sau în apropiere, pe lângă Barajul Tarnița, sunt: Biserica din lemn Someșu-Rece, Castelul medieval Gilău, Castelul Wass-Banffy, Castrul roman de la Gilău, Conacul Gallus, Lacul Gilău, Lacul Someșul Cald, Pescuit sportiv și agrement, Rezervația naturală Cariera Corabia și multe trasee și drumeții montane.
În cele din urmă, când vine vorba de Mărișel ne gândim direct la schi. Mărișel este o comună din județul Cluj, care se află în Munții Gilău (componenți ai Munților Apuseni). Aici toată lumea se strânge iarna pentru a practica schi pe pârtiile din zonă.
Weekend „rustic” în satele săsești
Localitatea Viscri din Brașov a fost poziţionată pe harta turismului ţării noastre o dată cu vizitele recurente ale Prinţului Charles şi tot aceste vizite au impulsionat turismul în zonă.
Şi satul Breb din Maramureş, zona Vişeu, poate fi inclus în această listă, fiind adesea supranumit „Paradisul din Maramureş”. Un sat micuţ, bogat în tradiţii şi obiceiuri fermecătoare, Breb a devenit cu atât mai popular după anii 2000, ca urmare a punerii în funcţiune a mocăniţei, ce a impulsionat turismul în întreaga zonă. O altă investiţie de anvergură ce a transformat o întreagă regiune anterior necunoscută publicului larg, într-una foarte căutată în prezent de către turiştii de toate vârstele este pârtia de bob de la SkiGyimes din Harghita. Peisaje ca în Austria sau Elveţia şi multă adrenalină, la doar circa 30 de km de Miercurea Ciuc, investiţia de 1,5 milioane euro punând localitatea Lunca de Sus pe harta turismului românesc.
La mare căutare sunt şi sate precum Tălişoara, Micloşoara sau Valea Zălanului, locuri pitoreşti, liniştite, aparent uitate de lume, dar foarte căutate în ultima vreme de către turiştii care îşi doresc să experimenteze traiul străbun şi tradiţiile locale, deconectându-se totodată pentru câteva zile de la stresul din oraşele mari.
City-break de primăvară
Profitați la maximum de primele raze de soare și planificați o evadare în familie, într-o capitală europeană. Grecia poate fi o destinație ideală pentru a vă petrece câteva zile sub razele blânde ale soarelui de primăvară. Chiar dacă nu este încă sezonul pentru a face baie în Mediterana, puteți să vă bucurați de peisaje și să explorați tărâmuri ascunse în căutarea zeilor. Puteți opta pentru un City Break la Atena, o vacanță la Salonic sau un sejur pe una dintre insulele frumoase ale Greciei.
Italia continentală oferă câteva alternative superbe în care puteți călători primăvara aceasta. Explorați Toscana sau relaxați-vă într-unul dintre hotelurile de pe Coasta Amalfi. Spania continentală este de asemenea foarte ofertantă în această perioadă a anului: Madrid, Barcelona, Malaga sau Sevilla.
CITEȘTE ȘI: